Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак пристигна на посещение в Северна Ирландия

Риши Сунак, премиер на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър-председател Риши Сунак пристигна в Северна Ирландия, за да се срещне с лидерите на новата изпълнителна власт след две години на политическа безизходица в резултат на търговските споразумения след Брекзит.

При пристигането си в Белфаст в неделя вечер Риши Сунак каза, че има "причини за оптимизъм". Днес той ще се срещне с Мишел О’Нийл от "Шин Фейн", която влезе в историята, след като в събота стана първия представител на националистическа партия, поел премиерския пост на Северна Ирландия.

"Страхотно е да се върна тази вечер в Северна Ирландия, специална част от нашето Обединено кралство", каза Сунак и допълни, че през последните дни е постигнат значителен напредък към по-светло бъдеще за хората от провинцията. Пътуването на Сунак завършва една бурна седмица в Северна Ирландия, която възстанови децентрализираното правителство, след като Даунинг стрийт убеди Демократичната юнионистка партия да прекрати бойкота, който преди две години парализира подялбата на властта.

Медиите коментират, че Сунак ще се опита "да сложи своя печат върху този успех", но всяка надежда за победна обиколка ще бъде белязана с исканията на О’Нийл и други местни лидери за спешно финансиране от Лондон за укрепване на разпадащите се обществени услуги и инфраструктура.

Правителството на Обединеното кралство обеща 3,3 милиарда паунда за стабилизиране на финансите, включително 600 милиона паунда за уреждане на искове за заплати в обществения сектор, изнемогващ от стачки. Очаква се Риши Сунак да се срещне и с премиера Република Ирландия Лио Варадкар, който също ще бъде в Белфаст. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени