Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерите готови за протест в столицата

Снимка: Здравка Маслянкова

Фермерите ще излязат на протест в столицата идната седмица, ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години. Това заявиха и от двете аграрни камари, които се обединиха на протеста в великотърновското село Шереметя при блокадата на пътя София - Варна. Фермери блокираха кръговото кръстовище край село Труд.

Българската аграрна камара отново ще се яви самостоятелно на преговорите утре при премиера Денков и очаква да бъдат постигнати взаимни компромиси и от двете страни, заяви на протеста с пътна блокада при село Шереметя Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Аграрната камара. За какво няма да има компромис.

"Чувствителните сектори трябва да получат същото, което са получили 2023 г. Нас не ни интересува общия бюджет, до колкото всеки земеделски производител по места го интересува каква му е ставката за стопанството", коментира Караколев.

От Агрохранителната камара продължават да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Част от исканията ни съвпадат с тези на Аграрната камара, заяви Цанко Цанев от алтернативната браншова организация.

"Само че нашите членове са изгубили доверие вече, че ще ни се случат нещата, че ще си получим субсидиите", посочи той.

Освен кладите с палене на вълна, кошери и ковчег, на пътната блокада в Шереметя днес бяха изсипани ябълки и зелки.

"Отношението към труда ни и изобщо на държавата ни като уж сектор за подпомагане е коренно различно от това, което би трябвало да бъде. Не виждам със сегашната политика въобще както е насочена да оцелее в този сектор", коментираха протестиращи.


За развитието на протестите Симеон Караколев от Аграрната камара посочи:

"Опцията е до края на седмицата да протестираме по места, евентуално от началото на следващата седмица, ако няма изпълнение, идваме в София".


Около 100  производители на зърно и оранжерийни зеленчуци блокираха подстъпа към АМ“ Тракия“ в района на село Сарая и ще останат там до 14 ч.


Трети ден зърнопроизводители протестират край Хасково. Селскостопанска техника е блокирала движението на пътя Хасково- Димитровград и към  Свиленград и Пловдив.

Над 200 фермери от пловдивско с  повече от 130 трактори и друга селскостопанска техника втори час са на пътя Пловдив - Карлово. Те блокираха кръговото кръстовище край село Труд за трети ден , готвят отново  и шествие до Пловдив.

Освен зърнопроизводители, тук са представители на други браншове - животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, има и пчелари и лозари от региона. Продължаваме протестите, казаха те, защото искаме гаранция, че законодателните промени , за които настояваме, ще се случат и че всички в сектора ще работят в една регулирана среда, която да им осигурява сигурност.

Във връзка с вчерашните преговори, приключили без резултат, те подчертаха , че и опростената справка за разходи , за да се получи подпомагане, вместо исканата преди това декларация ще затрудни дребните производители.

"Всичко това нещо, което го искаме като спешна помощ е с цел да може да се влезне. Хора, които сме излезли на протест сме се обединили да подпомогнем на по-малките земеделци, по-неустойчивите ферми, тъй като те претърпяха и най-големите загуби. Няма нищо конкретно, което да е договорено и да има съгласие по него към тоя момент", казаха протестиращи.

Малко преди обед фермерите подпалиха бали със слама, които сутринта разположиха в средата на кръговото кръстовище. Изляха и бидон с мляко. В момента се подготвят да изсипят пале с ябълки, след което ще потеглят със селскостопанската техника към Пловдив по Карловско шосе. На изхода на АМ "Тракия" има полицейски екипи и сили на жандармерията, които да попречат на протестиращите, евентуално, блокада на магистралата.

Лозарите от Поморие се присъединиха към протеста на земеделците в Бургаска област. Те се включиха в блокадата на главния път Бургас -Карнобат на входа на град Айтос. На още 3 места в областта протестиращите спряха движението на колите, а полицейски екипи отбиваха трафика по обходни маршрути.

Точно в 10 часа близо 30 земеделски производители с трактори излязоха на входа на Айтос и спряха движението на колите. Протестиращите и правителството не са постигнали споразумение за разпределението на субсидиите за бранша, каза председателят на Областния земеделски съюз Николай Киров.

Лозарството в България загива, казаха производители от Поморие, който се включиха към протеста днес.

150 млн. лв допълнителна субсидия за лозарите успяха да договорят протестиращите. Очаква се днес работна група в министерството на земеделието и храните за изготви методиката, по която ще се изчислява кой от земеделските производители работи на загуба и кой – не.

Във Врачанско отново е блокиран пътят между Мизия и Оряхово. И днес не се очакват проблеми в трафика заради блокадата. В протеста участват фермери от различни сектори - зърнопроизводство, животновъдство и пчеларство. Те са с малки и средни стопанства и повечето от тях са пред фалит. Протестиращите се надяват да бъде постигнато споразумение с правителството при утрешните преговори. 

Заради протестите без достъп до автомагистрала Тракия остава Ямболска област трети ден. Блокирано е движението и към котленския и Ришкия проход, тъй като е невъзможно преминаването и през пътен възел "Петолъчката".
За трети пореден ден земеделски производители от Ловешко блокираха със селскостопанска техника на два пункта главния път София - Варна и пътя София - Русе при Луковит, като днес блокадите ще останат до 14 часа.

И днес блокадите на пътните възли "Абланица" и "Боаза" по направлението София-Варна и при Луковит на пътя София-Русе започнаха в 10:00 часа, но ще продължат с един час повече - до 14. Колоните от камиони се пропускат на всеки час по за 15 минути, а за леките автомобили полицията осигурява алтернативни маршрути. Димитър Мачуганов, бивш заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите каза, че протестите продължават, тъй като предложението на правителството е незадоволително за земеделците.

"Никога не е ставало въпрос за 500 милиона. Нека да бъдем коректни. Бюджетът, който евентуално ще посрещне малките и средните като най-нуждаещи се е някъде около 300 милиона", коментира той.

Протестиращите земеделци са категорични, че блокадите ще продължат, докато бъде намерено решение на проблема.

"Министърът просто ни прави на маймуни. Има и други начини, които не са красиви. Ако искат да го направим, може да го направим".

За трети пореден ден зърнопроизводители във Видин блокираха път пътя към Дунав мост 2. 



Снимки: Здравка Маслянкова, Ива Антонова

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна