Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Казаното от Тръмп обезсмисля НАТО

"За Европа е по-добре да инвестира в трансатлантически връзки, отколкото да гради собствена армия"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Казаното в предизборна изява от Доналд Тръмп на практика обезсмисля НАТО

Това каза пред БНР Йордан Божилов, основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш заместник-министър на отбраната, и добави:

"Надявам се, че САЩ, независимо кой е президентът, ще продължат да бъдат най-големият съюзник в НАТО и ще спазват ангажиментите в Алианса. Защото за Европа е по-добре да инвестира в трансатлантически връзки, да има доверие между нея и САЩ, отколкото Европа да гради собствена армия или собствена отбрана, за която държавите ще трябва да плащат много повече, както беше по времето на Студената война".

Йордан Божилов припомни, че Тръмп и преди е настоявал страните в НАТО да инвестират повече във въоръжените си сили и да увеличат поне на 2% от БВП средствата, които отделят за отбрана:

"Това е общо решение на НАТО от 2014 г.", подчерта той. 

В предаването "Нещо повече" Божилов коментира още заявеното от Владимир Путин в интервю пред Тъкър Карлсън и определи като обезпокоително категоричното становище, че Русия няма да спре войната, докато не постигне целите си:

"Всички търсят мир, включително Украйна излезе с предложение за мир, но явно ръководството на Русия няма такава нагласа".

Във връзка с т.нар. шпионски скандали в службите бившият заместник-министър на отбраната заяви, че "засилването на противодействието срещу руското влияние и срещу хибридните заплахи, както и защитата срещу дейността на дипломатически служители в България, които не изпълняват дипломатическите си задължения, е изключително важно".

Интервюто на Людмила Железова с Йордан Божилов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна