Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Теодора Иванова: Законът за закрила на детето трябва да бъде променен в няколко направления

д-р Теодора Иванова
Снимка: ДАЗД

Какви са правомощията и целите на Държавната агенция за закрила на детето? От 2 февруари влязоха в сила измененията в устройствения правилник на Агенцията. Какви са акцентите в Националната програма за превенция на насилието и злоупотребите с деца (2023-2026)? Нуждае ли се от промени Законът за закрила на детето? Каква е дейността на Националния съвет за закрила на детето? Как ДАЗД работи със Съвета на децата? Как работи националната телефонна линия за деца 116 111? Каква е защитата на децата в онлайн пространството?

Юридическото предаване на БНР "Законът и Темида" гостува на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Д-р Теодора Иванова – председател на Държавната агенция за закрила на детето, разказва повече за дейността на агенцията:

"Работя в ДАЗД от първия ден на нейното създаване, позната ми е материята, обичам си работата. За мен обаче, като председател, най-важната роля и най-важният ангажимент е Агенцията да бъде независимият специализиран орган в България, който да гарантира спазването на правата на децата. Тази моя мисия изцяло кореспондира с управленската програма на правителството. Там вече е разписано, че статутът на ДАЗД до края на 2024 г. трябва да бъде променен с измененията в Закона за закрила на детето. Ангажиментът – на мен и на моя екип – е и на международно ниво България да може да устоява и да защитава позициите, депозирани и изградени на национално ниво."

Цели и правомощия на ДАЗД

"Те са регламентирани в Закона за закрила на детето и са изключително обширни. Аз и моят екип отговаряме за адекватните и навременни политики за децата в България, за изграждането на стратегически документи (напр. Националната стратегия за детето), за разработването на национални програми (напр. Превенция на насилието и злоупотребата с деца), от 2001 наш ангажимент е да изградим Национална информационна система – изключително предизвикателство, участие в международни комитети..."

Нуждае ли се от промени Законът за закрила на детето?

"Категорично Законът за закрила на детето трябва да бъде променен в няколко направления. Вече има сформирана работна група, със заповед на министъра на труда и социалната политика д-р Шалапатова. Очакваме разработване на голям анализ на системата за закрила на детето. Едно от измененията е статутът на ДАЗД. Нашите предложения е да бъде разширен и обхватът на органите за закрила на детето, тъй като в момента Държавната агенция за бежанците не фигурира като орган за закрила на детето."

Как работи националната телефонна линия за деца 116 111?

"Измененията в устройствения правилник бяха разработени на експертно ниво през изминалата 2023 г. и те вече са факт. Тази промяна е свързана изцяло и само със статута на Националната телефонна линия за деца 116 111. Тя съществува от 2009 г., но поради малката численост нямаше как да бъде осъществено функционирането ѝ на ниво консултанти, които в рамките на 24 часа 7 дни от седмицата напълно безплатно да могат да поемат обажданията. Със съдействието на Министерството на труда и социалната политика промените вече са факт – сега вече, благодарение на 12 допълнителни бройки, с които беше разширен нашият състав, ние можем спокойно да осъществяваме тази си функция."

Какви са акцентите в Националната програма за превенция на насилието и злоупотребите с деца 2023-2026?

"Темата за насилието е изключително актуална. Миналата година с постановление на Министерския съвет беше приет този изключително важен стратегически документ – Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца. Този документ е 4-годишен. Той съдържа ясен механизъм за координация между всички отговорни институции – кой за какво отговаря."

Защитени ли са правата на българското дете; Как да се изгради Национална информационна система за децата в България – какво е направено дотук; Какви са стратегическите цели на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца, повече за правата на децата с различни проблеми – трудова експлоатация, комплексни комуникативни увреждания... Какви стъпки трябва да предприеме държавата, за да минимализира актовете на насилие над деца; Каква е дейността на Националния съвет за закрила на детето; Как България ще изпълни препоръките, които получи от Комитета на ООН по правата на детето; Какво е детското участие и как функционира Съветът на децата; Какво е партньорството с Центъра за безопасен интернет и с ГДБОП; 

Кои са основните акценти в VI и VII доклади на Република България по Конвенцията за правата на детето пред Комитета на ООН по правата на детето и какви са оценките и препоръките, каква е координацията на политиките за децата в България; Как се осъществява толерантността в нашето общество, как се противопоставяме на дискриминацията; Има ли напредък по определени детски политики – чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – ДАЗД

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна