Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любослав Костов: До средата на 2024 г. ще отговаряме на критерия за инфлацията за еврозоната

"Общественият сектор трябва да изравни заплатите с тези в частния"

| Интервю
Снимка: Мария Филева

Влизането на България в еврозоната е политическо решението, изпълняваме всички критерии. Хърватия не отговаряше на два, а ги приеха. Смятам, че до средата на годината ще изпълняваме този критерий за инфлацията.

Това коментира пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение.

"Въпросът е политически и нещо, което трябва да се вземе предвид, са евроизборите. Докладът трябва за излезе по време на вота и не съм сигурен коя ЕК ще го прави, не съм сигурен чисто процедурно, дали за 1 януари 2025  г. ще сме готови. Но нашата позиция винаги е била, че България трябва да е член на еврозоната възможно най-бързо", каза синдикалният експерт.

За инфлацията при влизане в еврозоната той обясни: 

"Генерално, на общия индекс няма да има ръст на инфлацията. По-скоро може да поскъпнат стоки като кафето или хляба, които са от малката потребителска кошница и общ инфлационен ефект върху икономиката няма да има. Изследванията, които се занимават с този процес, доказаха, че предишните държави, които са влизали в еврозоната, не са имали такъв инфлационен ефект, даже обратното. В Литва, Латвия и Естония инфлацията става по-ниска след влизането, отколкото преди това. Но такъв краткотраен ефект върху отделни стоки ще има, това трябва да се таргетира с икономическата политика през бюджет 2025". 

За доходите и живота в момента Любослав Костов сподели: 

"Не бих казал, че българите живеят по-добре, по-скоро тенденцията за рязко обедняване, която беше характерна за последните 18 месеца, започна да отслабва и се връщаме към онази нормалност, която имахме преди да започне инфлационният процес. Дори и преди ковид-пандемията. Тук е важно да има компенсаторни механизми за доходите в обществения сектор, които да съответстват на реалностите в частния. Да, инфлацията отслабна, но средната заплата расте и частният сектор вдигна заплатите с около 15% миналата година, докато общественият, поради редица причини, не успя да го направи. Сега трябва да се изравнят". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени