Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 хиляди крачки на ден, редуциране на теглото, спорт е профилактиката на артрозните болести

Акад. проф. д-р Тройчо Троев: Ставните болести зачестяват и при 45-годишните

При прекарано онкологично заболяване 5 години не се провежда физикална терапия, може само кинезитерапия, уточнява специалистът

Снимка: curearthritis.org

Движението е едни от основните фактори, които гарантират по-добра подвижност на ставите. Самите стави нямат собствено кръвообращение и изискват двигателна активност.

Обездвижването лишава тялото от гъвкавост и затруднява движенията при по-възрастните хора. Тъй като времето е хубаво и подходящо за разходка и спорт, разказваме за ставните заболявания, тяхното лечение и превенция.

"Заради начина ни на живот в последно време ставните заболявания зачестиха, значение има и начинът на хранене и натоварването на опорно-двигателния апарат", обясни за предаването "Закуска на тревата" акад. проф. д-р Тройчо Троев, началник на Отделение по физикална медицина и рехабилитация в болница "Света София":

"Повишеният травматизъм също води до повече ставни заболявания сред хората. Най-често се засягат големите стави - коленна, тазобедрена, раменна, лакътна става, и разбира се - гръбначният стълб. Болките са както шийно, така и торакално, в лумбалния отдел на гръбначния стълб.

Наднорменото тегло води до допълнително натоварване на самите стави и по-ранната поява на кокс и гонартроза, но това е допълнение към причините. Не е основна причина. Но където има наднормено тегло, обикновено има и обездвижване, поясни акад. Троев.

По думите му най-честите оплаквания при ставните заболявания са болката и отокът. Болката не е постоянна обикновено, сутрин преди раздвижване, влияе се от климатичните фактори, болката се засилва се при влага, застояване, неприятни са, някога се и доста остри, може и вечер да се появят, пречат на съня.

Акад. проф. д-р Тройчо Троев, началник на Отделение по физикална медицина и рехабилитация в болница Света София

"Вторият основен симптом е отокът. И на трето място е нарушената функция на ставата, което води до промяна на походката. Навремето тези оплаквания се появяваха след 60 - 70 годишна възраст, а сега след 45 години вече, заради неправилното хранене, на което бяхме подложени последните 20 години", каза акад. Тройчо Троев.

При остеортритът, ошипяването, когато вече се появят, не могат да се излекуват, но физикалната медицина има осново значение за тяхото облекчаване.

Правилото е, ако няма оток, може да се прилага цялата гама от физикална терапия. Може да се приложи магнит, ниско, средно и високо честотен ток, балнеолечение, калолечение в Поморие, съветва специалистът.

"Появата на оток ограничава възможностите ни. При оток в коляното в никакъв случай топлина, парафин, калолечение, ток, ултразвук също не се използва, заради топлината. Ние проследяваме цялостното състояние на човек - няма една догма в лечението при засягане на дадената става, следят си и придружаващите заболявания.

Представете си, че този пациент е имал и онкологично заболяване преди 2-3 години. Той е абсолютно противопоказан за физикална медицина. При онкологично заболяване и проведени химиотерапии или имунотерапии, пет години не се провежда физикална терапия, може само кинезитерия.

При пациенти с поставен кардиостимулатор на сърцето, при тежки ритъмни и проводни нарушения, пациентите не са подходящи за магнитна терапия. Освен това място при лечението на ставните болести имат и нестероидните противовъзпалителни средства. Но те не се вземат всеки ден, а една седмица в острия период, по една таблетка дневно след храна, провежда се физиотерапия.

При тези пациенти с артрозни болести препоръчваме освен това и веднъж годишно санаториално лечение и веднъж годишно по КП да бъдат приети за два курса на лечение в болнично заведение за овладяване на възпалителния процес, намаляване на болките и възстановяване на функциите на засегната област. Обикновено те знаят кое най-добре им се повлиява и те ни подсказват", поясни още акад. Троев.

Той изтъкна, че профилактиката е най-вече движението. Това важи и за остеопорозата, активната кинезитерапия и онези 10 000 крачки, които в толкова мои публикации съм посъветвал хората. 

Не без значение са правилното хранене, спорт, плуване, редуциране на телесното тегло.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна