Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мика Голубовски: Протестиращите в Русия след смъртта на Навални са невероятно смели

| Интервю
Протест пред Руското посолство в Букурещ, Румъния, 18 януари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Информацията за смъртта на Навални получихме, както и всички останали медии, практически едновременно, от прессъобщението на руската служба по изтърпяване на наказанията. Това беше шок за всички."

Това каза пред БНР от Литва Мика Голубовски, редактор в руския опозиционен сайт Mediazona.

"На руските власти не трябва особено да се вярва. Те лъжат постоянно. Що се отнася до конкретните обстоятелства около смъртта на Навални, то всички ние бихме искали да ги узнаем. По мнението на мнозина от нас, това е реално убийство. И досега тялото все още не е предадено на неговите роднини", заяви той.

"В Русия има протестни акции – както в големите, така и в по-малки градове. По наши данни полицията е задържала вече над 400 участници в такива протести. Против тези хора вече се завеждат дела – засега административни, но най-вероятно съвсем скоро ще бъдат заведени и наказателни. Всички тези хора, които излязоха да протестират в Русия – това са невероятно смели хора", коментира Голубовски в предаването "Преди всички".

Изглед към църквата за затворниците в наказателната колония, в която Алексей Навални изтърпяваше своето наказание преди кончината му  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Запитан кой ще наследи Навални, руският журналист посочи:  

"Самият Алексей неведнъж е казвал, че ако него вече го няма, това не бива да спира другите. Това несъгласие трябва да продължи, хората да не губят надежда и да продължават напред".

"Напуснах Русия след като беше обявена първоначалната мобилизация. Натискът върху независимите медии в Русия продължава вече доста време, не е от вчера. След началото на войната срещу Украйна този натиск стана непоносим. Още през първите две седмици бяха блокирани сайтовете на независимите медии, отделни журналисти бяха обявявани за чуждестранни агенти, а СМИ – за нелегални организации. Всичко това беше заплаха за наказателно преследване, включително срещу конкретни журналисти, срещу които бяха заведени дела", разказа още Голубовски.

Цензура в Русия има, категоричен е журналистът, който възприема самия себе си като ярък пример за това.

"За всички нас България е европейска страна, с европейски ценности", подчерта Мика Голубовски. Според него е много важно да се пише и говори повече за случващото се в Русия.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Превод в ефир: Вилхелм Балтаджиян 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна