Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Марин Големинов

"Нестинарка" – голямата срещата на Марин Големинов и Цанко Лавренов

| обновено на 19.02.24 в 11:39

На днешният 19 февруари преди 24 години ни напусна големият композитор, педагог и музикален педагог – Марин Големинов. Тази вечер почитателите му могат да гледат документалния филм “Нестинарка“, голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов, филм, който е част от програмата на фестивала Master of art.

След изключително успешните премиерни прожекции в родния град на Марин Големинов – Кюстендил, родния град на Цанко Лавренов – Пловдив, и в града, където самата танцова драма е изиграна за първи път – София, филмът ще бъде представен и пред широката публика.

Прожекцията ще бъде предшествана от кратък рецитал на пианистката Анжела Тодорова, която ще изпълни деветте пиеси от “Младежки албум” на Марин Големинов. Написани през 1959 г., те представляват образец за преплитане на елементи от българския фолклор със западноевропейските изразни средства, които композиторът усвоява при обучението си в Париж.

Филмът ще бъде представен от екипа, стоящ зад създаването му и наследниците на двамата бележити творци. Те, заедно с някои от легедите на българския балет, участват в разказа за "Нестинарка", която, по думите на Марин Големинов, "изгаря върху нестинарската жарава, за да възкръсне след това като феникс из пепелището“.

Златният фонд на БНР съхранява изказване на Марин Големинов от 1975 г., свързано със съвременната тема в творчеството му и художествено-изразните средства, които използва.

Съвременността се създава от нас и най-естествено е да отразяваме именно нея в нашите произведения, а не нещо друго. Въпросът е как ще отразим тази съвременност, като сме вътре в нея, а не я наблюдаваме отстрани. Ще можем ли да я обгърнем от всички страни?“, казва той.

В записа Големинов казва още, че всяко произведение на изкуството, ако е възникнало по естествен път, трябва да бъде съвременно в най-широкия смисъл на думата. “При това тази съвременност да не бъде изразена само в заглавието, което никак не е трудно, а да се чувства в самата негова същност“.

Филмът “Нестинарка“ ще бъде излъчен на 19 февруари от 19:00 часа.

Слушайте записа в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени