Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Днес голяма част от българите не вярват в институциите и в държавата"

Проф. Ивайло Христов: Левски е като айсберг. Биографията му крие много загадки

"Много от виденията на Левски за България не се осъществиха"

| Интервю
Васил Левски
Снимка: БГНЕС

"Васил Левски е светецът на България. Като Левски втори няма. Това се е утвърдило в българската памет още от началото на неговото канонизиране след Освобождението. Може би това е единственият национален герой, който обединява, а не разединява. За всички останали има безкрайни полемики. Левски е много обичан от българите, превърнал се е действително в легенда."

Това мнение изрази пред БНР проф. Ивайло Христов, преподавател в УНСС, автор на книги за Апостола.

Нормално е смъртта да бъде почитана повече от рождената дата, каза той и се аргументира - в източното православие смъртта е с по-силно присъствие в традициите, светоусещането и ритуалите. Неслучайно Великден е по-силният и значимият празник от Коледа, който се видоизмени в псевдоамерикански образец.

Проф. Ивайло Христов споделя тезата, че Левски е бил препогребан в църквата "Св. Петка Самарджийска" от негови съратници.

"Левски е интересен като революционер, но е интерес и като човек. Все повече назрява интересът към това какво е представлявал той като личност. Хора като него са космическа рядкост. Неговата биография крие много загадки. Той е като един айсберг. Ние знаем видимото, което е над водата и е известно.  И досега не можем да си отговорим за въпроса защо толкова опитен революционер попада по един толкова наивен и хлапашки начин в ръцете на османската власт. Той е знаел, че Къкринското ханче като комитетско ханче е наблюдавано. Могъл е да отседне на друго място в Къкрина или в друго селище", коментира преподавателят в предаването "Хоризонт до обед".

Според проф. Христов, за ролята на поп Кръстьо в предателството на Левски конкретно доказателство няма и "по-скоро става дума за верижно предателство и част от него е и поп Кръстьо".

Доколко идеалите и заветите на Левски са такива е на нашето съвремие, пита се проф. Ивайло Христов.

"Много от тези възгледи и видения на Левски за България не се осъществиха – нито в царство България, нито в Народна република България, нито сега, в демократична България. Една от големите драми на Левски е, че той е изпреварил своето време."

Днес голяма част от българите не вярват в институциите и в държавата като носител на тези институции, а "фалшът, лицемерието и корупцията са повсеместни", посочи още преподавателят.  

Левски е абсолютно отдаден на освободителната кауза, което не се среща при нито един друг революционер. Той се отдава безрезервно, безкористно, обрисува личността на Апостола проф. Христов.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна