Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Васил Левски в София" - документална изложба в Столичната библиотека

Снимка: Столична библиотека

Книги за Васил Левски от личните библиотеки на Симеон Радев, Кирил Христов, Петко Тихолов и Пенка Шишманова са включени във фотодокументалната изложба "Васил Левски в София", която се откри в Столичната библиотека. Събитието отбелязва 151-годишнината от обесването на Апостола на свободата.

В изложбата са подредени още списания от фонда на "Детски периодичен печат" до 1944 г., юбилейни периодични издания на къщата музей "Васил Левски" в Карлово, юбилейни листове и календари.

Оригиналите на издания и книги с автографи са особено интересни, посочиха от Столичната библиотека. Сред тях са първият вариант на стихотворението "Обесването на Васил Левски" от Христо Ботев, "Васил Левски – Дяконът" от Стоян Заимов, написан по повод откриването на паметника в София, "Васил Левски. Сборниче за спомен на 25-год. от смъртта на Левски", "Левски и Общи" (1942), "Образът на Левски в българската поезия" (1937), "Левски за себе си" (1937), "Левски в светлина" (1943), кореспонденцията на Васил Левски чрез изследването на Иван Унджиев и Никола Кондарев "Васил Левски. Най-хубавите страници от писмата му" от 1948 г. и други. Някои от изданията могат да се прочетат в дигитален формат на сайта на библиотеката.

В изложбата "Васил Левски в София" са представени и постери с факти за живота на Апостола. Първото му посещение в София, адресите, на които е отсядал, софийските му сподвижници и съдиите в процеса срещу него, паметните места на Левски в София – паметници, улици, институции, училища, носещи неговото име. 

"Дела трябват, а не думи" - така е озаглавена другата част от изложбата. Тя разказва за житейския път и делото на Левски с малко известни факти и представя образа му в изкуството.

Репортаж на Евелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна