Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ротацията не е заплашена, смята политологът

Христо Панчугов: Меморандумът на ПП-ДБ е опит да се постави следващото управление в ясни рамки

"Това, което виждаме в този меморандум, е подозрението, че вече ПП-ДБ са надиграни. Това е опит да се върне играта обратно в полето на тази политическа формация"

| Интервю
Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Меморандумът на ПП-ДБ е опит да се постави следващото управление в ясни рамкиТова заяви пред БНР политологът Христо Панчугов за представения меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността.
Според политолога е трудно да се прецени дали това е добър ход: 

"Предстои да видим тепърва отстъпки вероятно в голяма част от позициите, които бяха заявени в рамките на този меморандум. Интересният процес, който трябва да наблюдаваме оттук нататък, е по кои от тези точки истински ще се разгори разговор и диалог и от кои ще бъде отстъпено в посока на това все пак да имаме управление. Като че ли именно заради това, покрай този меморандум, има усещането, че той по скоро е направен, за да направи възможна тази ротация, а не толкова да се ходи към предсрочни избори".

За Панчугов е странно, че в документа е отделено много място за назначенията в регулаторите: 

"Интересите, които стоят около назначенията в тези регулатори, не са непременно интересите нито на българското общество, нито съответно на една или друга политическа сила. Това отразява и недоверието, което все още съществува между двете управляващи формации".
Според него този процес не е воден от политическа логика, а от краткосрочно надиграване.

"Това, което ще видим за пореден път около този меморандум, е опит да се заяви по-силната позиция, т.е. да се отговори за собствените избиратели кои са точките на победа. Това, което виждаме в този меморандум, е подозрението, че вече ПП-ДБ са надиграни, според мен. Това е опит да се върне играта обратно в полето на тази политическа формация", коментира Христо Панчугов в интервю за предаването "Преди всички". 

Според него е странно, че ротацията ще се случва само между двама премиер-министри. Не е ли възможно да видим по-подходящи кандидати, попита той и добави още: "Защо тази ротация ще се случва непременно между външен министър и премиер? Това ли са двамата кандидати, които единствени биха могли да заемат позицията външен министър оттук нататък в кабинета?". 

За него е странно и изискването само със съгласието на Габриел и Денков да бъдат променяни министри. 

"Истинските големите въпроси за конкретните политики, които би следвало да бъдат постигнати, ще паднат заложник на този дебат, който по-скоро е насочен към това как да предотвратим другите да ни измамят, отколкото как да постигнем някакво смислено управление. Надявам се да не е това ефектът от меморандума".

Политологът подозира, че текстът ще се промени доста сериозно. Подозирам, че ГЕРБ ще допише и редактира документа, допълни той. Въпреки това Панчугов не смята, че ротацията е заплашена. Според него избори 2 в 1 не е истинска възможност

"Акад. Денков ще подаде оставката си, независимо какво ще се случи около този меморандум и преговорите, които вървят", смята той. 

Цялото интервю на Веселина Миланова с Христо Панчугов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна