Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие в памет на знакови исторически фигури, борили се срещу фашизма у нас

| Интервю
Стефан Дечев
Снимка: Иван Русланов

21 февруари е Ден за признателност към хората, които са се съпротивлявали срещу фашизма и нацизма в България. Денят се отбелязва по решение на Министерския съвет от 2016 г., а от 2021 г. се организират възпоменателни шествия. Днешното шествие ще започне в 14,30 ч. от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и ще обиколи домовете на знакови исторически личности, за да отдаде памет на техния принос.

Датата не е избрана случайно - това е денят, в който представители на демократичната опозиция у нас през 1941 г. връчват в двореца молба с искане за аудиенция при цар Борис III, каза пред БНР историкът Стефан Дечев, преподавател в НБУ.

Молбата е била подписана от широк кръг представители както на консервативната десница, така и на леви политически сили, от центристи, дори от двама представители на комунистическата партия, които подписват в лично качество, поясни той.

"Които настояват за аудиенция, в която да изразят желанието си за запазване на мира, за оставане на България извън войната и неприсъединяването ѝ към Тристранния пакт и за запазване на законността и демокрацията в страната."

Това не са първите антифашисти, но са хората, действали срещу фашизма и нацизма в тези тревожни месеци в края на 1940-та и началото на 1941 г. Всички те имат нерадостна съдба, когато се установява властта на 9 септември 1944 г., подчерта Дечев.

Тези хора и тяхната антифашистка и антинацистка дейност са били крити в продължение на десетилетия, коментира историкът в предаването "Хоризонт до обед".

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна