Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата продължава с помощите за застраховане на селскостопанска продукция

Министерство на земеделието
Снимка: Ани Петрова

Държавата ще продължи да съфинансира застрахователните премии при застраховане на селскостопанска продукция, съобщават от Министерството на земеделието. България вече има официално разрешение от Европейската комисия, която публикува в официалния си регистър нотифицираната схема на държавната помощ.

Целта на помощта е насърчаване на земеделските производители за доброволно застраховане на селскостопанска продукция срещу природни бедствия

Помощта се предоставя на фермерите чрез заплащане от страна на държавата на част от застрахователните премии по сключени застрахователни полици, като максималният интензитет на помощта е до 420 лв./хектар за овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури  и тютюн, до 1 260 лв./хектар за оранжерийни култури и до 54 лв./хектар за зърнени и маслодайни култури.

Схемата ще започне да се прилага след като Държавен фонд "Земеделие" утвърди финансовия ресурс за целта.

Министерството на земеделието предвижда тази държавна помощ да се прилага до края на 2025 г., след което ще влезе в сила аналогична схема по Стратегическия план за развитие на земеделието за новия програмен период.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна