Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архивът на Димитър Ненов в Дрезден излиза в книга

| Интервю

На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България на ул. "Кракра" №11 в столицата ще бъде представена новата книга на проф. д-р Юлиан Куюмджиев със заглавие "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден". По същото време ще бъде открита изложба, посветена на архитекта Димитър Ненов, а проф. Ромео Смилков и Михаела Михайлова ще изпълнят клавирни пиеси, създадени от Ненов по време на обучението му във Висшето техническо училище в столицата на Саксония в периода 1920/1927 г.

Проф. д-р Юлиан КуюмджиевЗа да състави това издание, подкрепено от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", музикологът проф. Куюмджиев се рови в студентските архиви на дрезденския Технически университет и в Научния архив на БАН. Целта му е "да бъде осветлена спецификата на този ранен житейски и творчески период на Димитър Ненов през призмата на документите от следването му". Непознатият досега фонд е ценен извор на познание за формирането на българина като архитект, пианист и композитор.

Книгата ще бъде представена и в рамките на фестивала "Мартенски музикални дни" на 25 март в Русе. 

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" проф. Юлиан Куюмджиев разказа за интереса си и някои открития по време на изследването на архивите. Чуйте интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна