Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

280 инструменталисти ще участват в конкурса за деца и младежи "Път към славата" през март

Основният организатор Димитър Кърнолски-младши разказва в "Радиокафе"

Снимка: slavata.karnolsky.eu

В предаването "Радиокафе" гостува Димитър Кърнолски - младши, откривател на таланти, който с времето се е доказал в работата си.
Той е наследствен музикантКато малък, заедно с другите хлапета учат песните “Аз съм българче“, “Даскал кънтри“, “Оркестърът“ и още много други, които са дело на баща му - Димитър Кърнолски. Дядо му Лазар Кърнолски пък е един от първите цугтромбонисти в България, свирил е в Кралския гвардейския духов оркестър, Националната опера и Български национален цирк. Той е и един от първите музиканти в България, които са направили запис на плоча.

Димитър Кърнолски-младши завършва специалност “Пиано“ в НМУ в класа на Милена Павлова. Тогава той участва в множество сериозни музикални изяви като концерта на Найджъл Кенеди в България, участва и в изпълнение на “Реквием“ на Моцарт във Варна.

Завършва майсторски клас при проф. Виктор Чучков. Продължава със специалност „Композиция“ НМА в класовете на проф. Красимир Тасков и проф. Атанас  Атанасов. Успоредно учи и втора специалност „Педагогика на музикалните практики“ в Теоретико-композиторски и диригентски факултет под научното ръководство на проф. Теодора Павлович. Учил е импровизация при Симеон Щерев - създател на легендарния квартет „Фокус“ заедно с Милчо Левиев.

През 2010 г. заема мястото на баща си в организацията на международни фестивали като през 2012-ра заедно с майка си Снежана Полихронова възобновяват националния конкурс "Път на славата" – най-мащабния форум за деца и младежи към днешна дата у нас. 

"Път към славата" носи името на телевизионен конкурс по БНТ, който Димитър Кърнолски-баща инициира в началото на хилядолетието.


Макар да е само на 33, от 15 години е действащ вокален педагог. Последната година работи като продуцент с Венци Венц, VenZy и Ирина Флорин. За тях прави музика, но основният му фокус са младите таланти.

"Водещото в дейността на Арт център Кърнолски е голямото желание да постигаме нещо с нещата, които правим, не просто да се случват", подчерта той, изразявайки благодарност към всички съмишленици и партньори.

  • Изграждането на артиста

"Всеки един талант има своите качества и е добре да се представи на правилното място, да е ясно къде може да се менажира и промотира - смята Кърнолски. - Ние имаме собствена система, жури, в чиято работа не се бъркаме. Много е важно да има разнообразие в професионалното мнение на журито, да има дискусия, диспут, в който да има професионални различия, които да се обсъждат, защото в допирните различни точки ние можем да се срещнем и те обикновено са правилния избор ."

Смята, че в работата с деца е важно те да се забавляват, а дали след това ще станат музиканти, певци или артисти, ще изберат сами.

"Ние трябва да им осигурим едно невероятно и вълшебно време, в което те, учейки неща, дори да не го осъзнават, в последствие с възрастта и времето ще им помогнат в живота и в отношенията с хората", разкри Димитър Кърнолски-младши.

В разговора може да проследите разказа му за първия частен български  фестивал в Италия, който неговия баща създава в началото на 90-те години. Тази година ще има своето 23-то  издание. Единственият по рода си български конкурс се провежда в най-големия лунапарк в Италия – Mirabilandia.

  • Важна част от календара е и конкурсът "Път към славата", който ще се проведе през целия месец март в София. 

Инициативата води началото си от 2004 година в тогавашния "София Ленд". Той е естествено продължение на международните фестивали, организирани от Артцентър  Кърнолски, но бива спрян до 2012 година, след което е възобновен. Тази година са записани за участие 280 инструменталисти, като във всички категории ще има и стипендии. По думите на Кърнолски, нещата са сериозни, с преподаватели, сред които проф. Атанасов и проф. Тасков, при които е учил самият той.

Първата част от програмата ще започне на 2, 3 и 4 март с участието на вокалистите, втората част на 9 март е фолклор, на 15, 16 и 17 март е програмата на инструменталистите.

Чуйте разговора на Боян Бочев с Димитър Кърнолски-младши.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна