Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

Снимка: Институт за литература

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред които от литературите на Балканите, включително и българската литература. 

"Взети са примери, – пише авторката в уводните си думи, – от различни европейски литератури в модерното им развитие, главно през XIX и ХХ век до днес. Сближени са български литературни произведения и романи от френски, румънски, немски, гръцки писатели. Разглеждането на повече от 20 белетристи и творбите им се основава на специфичните подходи на сравнителното литературознание."

Важно е да се отбележи основният патос на тази книга – чрез сравнителните анализи върху обединяващи писателите от различни страни теми да провокира към размисъл – "За да няма "големи" или "малки" литератури, а повече писатели в графата Световна литература". 

Проф. Румяна Л. Станчева е издала книги по балканистика и сравнително литературознание на българска, френска и румънска литература.

Чуйте проф. Румяна Л. Станчева.

Снимка – Институт за литература
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени