Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Лорънс Дърел
Снимка: Уикипедия

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева. 

Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан, или Водещи страсти" и "Квинкс, или Историята за изкормвача". Както пишат издателите, това са романи за "любов и сласт, катари, готика, съкровища на тамплиери, нацизъм, двойни шпиони, психоанализа и викториански приказки…".

Лорънс Дърел, един от най-големите писатели на ХХ век смесва реалност и измислица в своя "Авиньонски квинтет" и казва с гласа на един от героите: "Смисъл няма и ние фалшифицираме истината за реалността, като добавяме такъв. Вселената си играе, вселената само импровизира!" 

Именно в импровизацията, ерудицията и стила е силата на Лорънс Дърел, отново завладяващ с "Авиньонски квинтет" след тетралогията "Александрийски квартет" и пътеписите "Пещерата на Просперо" и "Горчивите лимони на Кипър".

Чуйте преводачката Паулина Мичева.

Снимки – Уикипедия и изд. Колибри
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна