Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуалната изложба за Сирак Скитник провокира интерес в Братислава

Домакин на БНР беше Българският културен институт в словашката столица

6
Снимка: bnr.bg/sirak-skitnik

Мултимедийната изложба, с която БНР отбеляза 140 години от рождението на първия директор на радиото Сирак Скитник и 80 години от смъртта му, беше представена в Българския културен институт в словашката столица с атрактивна презентация от автора й проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия в София. 

Проф. Боян Добрев

Събитието уважи посланикът на страната ни в Братислава Васил Петков, който заедно с генералния директор на БНР Милен Митев и диригента на Симфоничния оркестър на радиото Константин Илиевски участваха и в съвместно предаване на живо от словашката столица, излъчено в ефира на програмата за култура „Христо Ботев“.

Милен Митев, Н.Пр. Васил Петков, Константин Илиевски

За изкуството като проявление на културната дипломация говори директорът на Българския културен институт в Братислава Ваня Радева, а председателят на Българския културен съюз в словашката столица и редактор на българското списание „Сънародник“ Деница Секуличка изтъкна значението на подобни прояви за българското национално малцинство в Словакия и поддържането на националния дух сред сънародниците ни там.

Деница Секуличка и Ваня Радева

Директорът на програма „Христо Ботев“ Кин Стоянов подчерта, че идеята за представяне на култура зад граница чрез Българското национално радио в българските културни институти по света тепърва ще се развива и ще придобива по-широки измерения.

Кин Стоянов, Капка Георгиева, Милен Митев, Ваня Радева, Васил Петков и Боян Добрев

По време на представянето на изложбата, предизвикала интерес както у българи, така и у словаци, генералният директор на БНР Милен Митев посочи, че за първи път програма „Христо Ботев“ прави изнесено предаване на живо от българско културно средище в чужбина. Двамата с посланика ни в Словакия Васил Петков се обединиха около мнението, че подобни инициативи са от ключово значение за имиджа на България по света и те трябва да продължат да се насърчават.

Вижте още снимки от представянето на изложбата за Сирак Скитник в Братислава и от изнесеното предаване на БНР в галерията под публикацията. 

Виртуалната изложба "Да питаме Сирака" можете да разгледате ТУК

Снимки: bnr.bg, Красимир Мартинов

По публикацията работи: Красимир Мартинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна