Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Силата на мозъка" – съществен наръчник за по-добър и по-дълъг живот

Какво означава да имате щастлив и здрав мозък? Особено при настоящия климат, когато начинът ни на живот се променя драстично и опознаването на факторите, които влияят на мозъчните функции, и нещата, които можем да правим, за да ги подобрим, са от решаващо значение. Отговор на тези въпроси дава в своята книга "Силата на мозъка" Катрин де Ланг.

Катрин де ЛангКатрин де Ланг е научен журналист и редактор в "New Scientist" и автор на книги. Нейната специалност е биомедицинска наука с особен интерес към храненето, упражненията, генетиката, неврологията и психологията.

Книгата "Силата на мозъка" е написана по достъпен и увлекателен начин за хора, които не се занимават с наука, тази книга дава изчерпателен и актуален поглед към разбирането ни за нарушенията на мозъка и това колко бързо променяща се е тази сфера и колко много не знаем за нея. Като включва завладяващи прозрения от водещи учени в областта и се фокусира върху важни теми като диетата, съня, упражненията, мозъчните тренировки и емоциите, "Силата на мозъка” обяснява науката зад това, което наистина засяга нашия мозък, и ни дава съвети и упражнения, чрез които да подобряваме и запазваме функциите на мозъка, докато стареем. 

Ваня ВасилеваТова е съществен наръчник за по-добър и по-дълъг живот. Богат е на упражнения и практични съвети как да запазим във форма най-жизненоважния си орган и разкрива науката между мозъчната функция и как сънят, упражненията, диетата и дори социализирането са основополагащи за поддържането на сивото ни вещество. За връзката на физическото натоварване и това да имаме здрав и щастлив мозък е разговора ми с Ваня Василева, която през целия си съзнателен живот се занимава със спорт.

Хранене, сън и физическа активност, това са определящите фактори за забавяне стареенето на мозъка на всеки човек.  Какви храни да консумираме за по-добро настроение? От колко сън се нуждаем наистина? Как самотата променя мозъка ни? Каква е лечебната сила на домашните любимци? Как характерът ни влияе на психичното здраве? Защо стресът невинаги е лош? И как умората може да е само в ума ни? Всички отговори на тези въпроси се разгръщат в "Силата на мозъка".

Защо е необходимо всеки, без значение от възрастта да прави по 100 клека на ден, както и лицеви опори, и как това подпомага функционирането на нашия компютър- мозъка, чуйте в звуковия файл.

Снимки – изд. Ентусиаст
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна