Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ще гласуват, но няма реален избор, той е предрешен"

Корман Исмаилов: След Доган ДПС ще се разпадне

"Част от моите бивши колеги са забравили урока през какво мина РБ, ние бяхме коалиция с ГЕРБ"

| Интервю
Корман Исмаилов
Снимка: БГНЕС

След Доган няма да има ДПС. В момента няма ДПС като идея, принцип, идеали, начин на правене на политика

Това заяви в интервю пред БНР напусналият ДПС преди години Корман Исмаилов, бивш председател на младежкото ДПС, първи председател на Народна партия "Свобода и достойнство" и зам.-председател на "Реформаторския блок".

В интервю за предаването "РадиоТочка" той коментира предстоящия избор на председател на ДПС в събота. Според него дали ще има нова ДПС, "зависи от това дали има нужда и от обстановката. Времето ще покаже дали има нужда".

Относно ДПС Исмаилов сподели, че е направил прогноза за партията през късната пролет на 2023-та, "която не беше съвсем точна".

"Допусках, че това което се случва сега, ще стане в навечерието на местните избори. Тази енергия протече на местно ниво, но предстоят европейски избори и нещата не стоят добре. Изглежда ми сякаш вулканът е изригнал и бълва пушек и сажди. Нещата вървят към разпад, защото част от моите бивши колеги са забравили урока през какво мина РБ, ние бяхме коалиция с ГЕРБ. Правехме съдебни реформи и аз гласувах "въздържал се". Тогава Пеевски го нямаше, беше магнат и народен представител, но не идваше на работа", каза Исмаилов.

"Юнакът влезе в пещерата да убие ламята, но вътре се оказаха две лами и вместо да я убие, стана това с "мазното кафе". Двете лами са Борисов и Пеевски", заяви Исмаилов. 

И допълни: 

"Не са ми предлагали да стана председател на ДПС. За мен пътят към този пост беше открит, но когато те – председателите, не се избират, се инсталират и са пионки като Карадайъ. И сега ще инсталират двама. Вторият номиниран съпредседател ще бъде единствено в ролята на смокинов лист. ДПС няма нищо общо с демократична партия. КПСС по времето на Сталин, отгоре нарежда всичко. Утре ще гласуват, но няма реален избор, той е предрешен. На журналисти и анализатори от обръча предварително им е раздадено всичко, за да могат да говорят другиден. Всички ги знаят кои са и вече подгряват", прогнозира Корман Исмаилов.

Той твърди, че в подчинение се държат много хора с много наказателни операции. 

"Държат се със средства, черни каси – избори и с компромати. Хората, които са били във властта, много кметове, депутати, министри, зам.-министри се държат с компромати – лични, скрити сделки през други лица и просто или слушаш и изпълняваш, или могат да дойдат бухалките – превзетата държава", каза Корман Исмаилов.

И твърди, че Доган никога не е пускал кормилото и конците, "няма лукса да пусне юздите на партията, защото тази организация е неговата гаранция за старини". 

Цялото интервю на Корман Исмаилов чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна