Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топла зима спаси гърците от големи разходи за отопление

Санторини
Снимка: Pixabay

Топла зима спаси гърците от големи разходи за отопление. Високите цени на бензина отново увеличиха пътуващите до България за по-евтино гориво.

Зимните месеци тази година изненадващо зарадваха гърците, които плащат много по-ниски сметки за отопление,поради високите за сезона температури. Според Националния институт по метеорология месеците декември,януари и февруари са най-топлите в последните 25 години.

Причината според експертите е в климатичните промени,които превърнаха гръцката зима в слънчева и топла есен. С изключение само на четири дни средната температура в Атина е била около 14 градуса, в Солун -10 градуса, а на остров Крит есента продължава до сега.

И докато гърците спестиха пари от бюджета за отопление,много по-скъпо плащат бензина, което ги ограничи в пътуванията. Отново на островите в Егейско море литър бензин се продава за 2 евро за литър,докато средната цена в континенталната част е 1,90 евро.

Собствениците на бензиностанции се аргументират с високи международни цени на горивата.В Северните области на страната гърците отново пътуват до България,за да заредят по-евтино гориво.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна