Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метеор през хартията – Епизод 2: Иван Методиев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно

Епизод 2 – Иван Методиев

През лятото на 2001 г. авторът на пронизващи с визията си за българската съдба стихове Иван Методиев бе открит мъртъв край бреговете на р. Места. Методиев – създател на литературно-философското движение "Нава" и проницателен наблюдател на привидно простите пасторали на природата остави няколко книги и искрени свои почитатели, ненамаляващи като брой и днес. За противоречивата му човешка същност и несъмненото му място в новата българска история на изящната словесност ни припомнят поетесата Мирела Иванова, писателят Деян Енев и литературният историк доцент Гергина Кръстева от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

В разговор с Бойко Ламбовски събеседниците се спират и на бита, навиците и произведенията на поета, отдават дължимото и на пазещия паметта за него във виртуален архив Георги Георгиев. Деян Енев разказва за срещите си с Иван Методиев и за редакторските му умения, Мирела Иванова се спира върху контрастите в поведението му, а Гергина Кръстева очертава мястото му в поезията от 80-те и 90-те на миналия век и го съпоставя с най-значимите имена от това време.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна