Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествена церемония Медицински факултет- София изпрати младите лекари от Випуск 2023

На 20.02.2024 г. в зала 1 на НДК се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на Випуск 2023 на Медицински факултет- София.

В присъствието на ръководството и академичния състав на Медицински университет-София, както и на много официални гости, близки и приятели на абсолвентите, 596 млади лекари (239 българи и 357 чужденци от 31 държави) получиха дипломите си за завършено висше образование.

Сред гостите на церемонията бяха министърът на иновациите и растежа  г-жа Милена Стойчева, заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова, заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, деканите на факултети към Медицински университет-София, представители на посолства и други официални гости.

Поздравителни адреси бяха получени от деканите на Медицинските факултети към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Тракийския университет- Стара Загора, както и от ректорите на Медицинските университети във Варна, Плевен и Пловдив, ръководствата на Факултетите по Дентална медицина и Фармация към Медицински университет- София, Департамента по езиково обучение и спорт, Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ и филиал „Проф. д-р Иван Митев“- Враца. Своите поздравления по случай дипломирането на Випуск 2023 изпратиха и Националният съвет на БЧК, председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, управителят на Националната здравноосигурителна каса г-н Станимир Михайлов, посолствата на Гърция, Великобритания, Германия и др.

За поредна година водеща на официалното събитие беше г-жа Евелина Павлова, а за тържественото настроение на церемонията допринесоха изпълненията на трио „Тенорите“.

Тържествената церемония започна под звуците на националния и европейския химн.

В своето приветствено слово проф. д-р Бойчо Ланджов акцентира на факта, че Медицинският университет- София е висше училище с вековни традиции, с доказан авторитет и с поглед, отправен към бъдещето. Той пожела на абсолвентите успешна реализация по пътя на най-благородната и хуманна професия: „Искрено се надявам Вашият професионален път да бъде белязан от много успехи и удовлетворение от постигнатото. Проявявайте непримиримост към всички несправедливости и винаги следвайте етичните ценности и норми на поведение, предадени ни от бащата на медицината Хипократ. Бъдете пример за обществото ни и пазете човешкото здраве и достойнство. Медицинският университет-София е територия на духа и знанието, на общи принципи, споделени ценности, мечти и висок морал, изграждани повече от век от нашите предшественици. Следвайки традицията и чертаейки нови хоризонти пред висшето медицинско образование, вярвам, че сме Ви предали най-доброто и най-ценното, което човек може да научи в периода на своето професионално обучение.“


Деканът на Медицинския факултет проф. д-р Димитър Буланов призова младите лекари да не спират да учат и да развиват своите професионални умения, интелект, духовност и човещина, както и да се водят от универсалните етични принципи- законност, честност, взаимно уважение, лоялност и толерантност.

В своето приветствие към абсолвентите проф. д-р Димитър Буланов обърна специално внимание на факта, че много студенти от Випуск 2023 са били доброволци в Ковид-отделенията: „Тук е мястото да изразя своето възхищение към вас и гордост от това, че вие бяхте част от реалната битка за живота в този тежък и критичен за страната и народа ни период и показахте смелост и знания, силен дух и отговорност далеч преди да сте положили клетвата на Хипократ.“

Проф. д-р Димитър Буланов се обърна и към преподавателите на Медицинския факултет и изрази своята благодарност за техния професионализъм и упорит труд при подготовката на бъдещите лекари: „С огромно удовлетворение и гордост ви поздравявам за вашите успехи в науката, в лечебната дейност, в преподаването и ви благодаря за всеотдайността, професионализма и търпението, с които вие предавате на нашите студенти не само своя опит и знания. Вие ги възпитавате, въвеждате ги в спецификата на нашето изкуство, показвате им значението на традициите и силата на съвременното познание, съхранявате в тях амбицията и уменията да се трудят и да са подготвени за предизвикателствата на лекарската професия.“

Пълните отличници на Випуск 2023 са д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова.

Те получиха наградата „Златен Хипократ“, както и парични награди от Столичната лекарска колегия.


Дарение "чек за детската болница" поднесоха на директора й д-р Благомир Здравков абсолвентите от Випуск 2023.

Тържествената церемония завърши с обща снимка на абсолвентите и полет на абсолвентски шапки под бурните аплодисменти на ръководството, преподавателите, гостите, близките и приятелите на Випуск 2023.

Снимки: Медицински факултет на Медицинския универскитет в София


Повече чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени