Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близки на убития Димитър Малинов от Цалапица на протест пред прокуратурата в Пловдив

Снимка: Радио Пловдив

Близки и роднини на убития Димитър Малинов от Цалапица се събраха на пореден протест пред сградата на прокуратурата в Пловдив. В Районния съд за по-късно днес е насрочено делото за укривателство срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови. 

Преди месец процесът не стартира, тъй като основният заподозрян за убийството Рангел Бизюрев все още не е екстрадиран от Дания. И тъй като с днешна дата няма информация съдебните процедури там да са приключили, участниците в протеста настояват за ново отлагане на делото.

Протестиращите от Цалапица подчертаха, че единствено с разпита на Рангел Бизюрев ще бъде изяснена обективната истина. За забавената екстрадиция майката на убития младеж - Атанаска Бакалова, обвини прокуратурата в бездействие. 

Настояването на Атанаска Бакалова да се срещне с ръководството на Окръжна прокуратура и наблюдаващите по двете дела прокурори беше отхвърлено с аргумента, че те имат текущи ангажименти и са извън сградата.

Обвинението срещу братята Динкови е за укривателство, защото според данните до момента те са помогнали на Рангел Бизюрев да зарови трупа и след това да се укрие. Участниците в протеста обаче искат то да бъде променено. 

Борислав и Валентин Динкови при разпитите са прехвърлили върху Рангел Бизюрев вината за убийството, казват още протестиращите, които се опасяват, че ако днес делото срещу двамата стартира, те ще се разминат с незначително наказание - под 5 години лишаване от свобода след споразумение по съкратената процедура. 

"Това не бива да се допуска" - категорични са хората от Цалапица.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна