Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 приоритета на ЕП преди евроизборите

Снимка: reseco.bg

На тазгодишните избори, които ще се проведат между 6 и 9 юни, над 400 милиона европейски граждани ще имат възможността да гласуват за своите представители в Европейския парламент.

Неговата дейност е ключова от гледна точка на това, че решенията, които взима, и законодателните актове, които приема, определят политиката в ЕС.

Европейският зелен пакт, подкрепата за Украйна, енергийната независимост и сигурност са само част от въпросите, които доминираха публичния дискурс през последните години на мандата на Европейския парламент от 2019 г. насам, припомнят от РЕСЕКО България в свое изследване.

Дали тези въпроси ще останат приоритетни за гражданите и политиците?

Кои са темите и проблемите, които ще ги накарат да отидат до урните?

Проследявайки регистрираните поименни гласувания в Европейския парламент в сегашната му конфигурация, прави впечатление, че различни коалиции са склонни да доминират в различни области на европейската политика. В същото време все по-често наблюдаваме несъгласия и дори протести срещу политиките на ЕС. Тези процеси ще отворят пътя на популизма и популистките формации, които вероятно ще спечелят сериозна подкрепа от европейските избиратели.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Най-добрият пример за това, че младите хора се интересуват от Европейските избори е от 2019 година, когато за последно се проведоха. Тогава освен ръст в избирателната активност сред младите хора из цяла Европа видяхме и най-високата активност на изборите за ЕП от 1994 г. насам.

До голяма степен младите хора бяха заинтригувани от възможността Европа да стане лидер на световната сцена по отношение на зелените политики, на климатичните промени. Те не бива да се обезкуражават от това, че в момента има различни процеси, които може би изместват фокуса от тези политики. Да не забравяме, че демокрацията и сигурността са неща, за които всеки ден трябва да се борим."

Това заяви БНР-Радио София Мартин Стоянов (▼), изпълнителен директор на РЕСЕКО България. 

Формулираните от екипа приоритети на ЕП са 5:

  • Земеделската и търговската политика. Хората имат нужда от това да имат добър жизнен стандарт, да са сигурни по отношение на бизнеса си.
  • Енергийната независимост и климатичните промени ще продължат да бъдат доста голяма тема.
  • Политиката за разширяване на Европейския съюз.
  • Миграционната политика – основното оръжие на крайнодесните партии.
  • Сигурността - обща стратегия за защита на Европейския съюз, производството на оръжие, продължаването на подкрепата и помощта за Украйна.
Чуйте разговора на Невена Николова.

  • Още мнения по темата може да чуете в публичната дискусия, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Тя ще се проведе на 27 февруари от 10:00 в Дома на Европа.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна