Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тялото ни алармира…

Доц. Владислав Младенов
Снимка: Кирил Чобанов

За много здравословни проблеми получаваме различни сигнали – от мозъка или нервната система, от тялото или от различни органи. Дали е болка или симптом, добре би било да умеем да ги разпознаваме, ако не – да потърсим навреме лекар. Това бе гледната и отправна точка в разговора ни с доц. Владислав Младенов. Започнахме разговора с традиционните въпроси: кой е предопределил лекарската професия и специалността "урология", кои са учителите и менторите на доц. Младенов? В отговорите нямаше изненада – младият лекар спомена много имена на свои преподаватели и на колеги, които са го въвели не само в науката, но и в практическата медицина. Измежду изброените на първо място бе откроена личността на неговия баща проф. Димитър Младенов.

В диалога засегнахме много от разностранните аспекти на заболяванията в урологията: основните симптоми, при които трябва да потърсим уролог, често срещаните аномалии в детската възраст, характерните диагнози и свързаните с тях оплаквания при жените и при мъжете?

Проследихме и терапевтичните схеми, случаите на неотложна необходимост от оперативно лечение, различните аспекти на качеството на живот при подобни болести. И още: говорихме за новите техники и технологии в урологията, за лечение на простатната хиперплазия (ДПХ), за брахитерапията като иновативно решение при злокачествени заболявания, за метода "литотрипсия" при бъбречно-каменна болест…

Различните аспекти на профилактиката, необходимите изследвания и проследяването на заболяванията също бяха предмет на коментар в студиото.

В поредното съботно издание "За здравето" включихме и "виновникът" за това доц. Владислав Младенов да бъде лекар и уролог – неговият баща проф. Димитър Младенов. Освен съвети и напътствия, двамата събеседници проследиха и някои от основните теми на предстоящия Национален урологичен симпозиум през месец юни тази година. В 29-тото традиционно издание на  медицинската проява участие ще вземе и испански професор – специалист в областта на урологията.

Следващата събота в тематична свързаност сме поканили за участие проф. Боряна Делийска. Ще говорим за нефрология и за така наречения "тих убиец" – бъбречната болест, за превенцията и лечението на заболяванията от тази група.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна