Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският университет с победа на престижно състезание по международно право

| обновено на 27.02.24 в 11:30
Снимка: uni-plovdiv.bg

Отборът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София.

Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и Тодор Рогошев.

В националните кръгове участваха отбори от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Американския университет в България, Бургаския свободен университет, Нов български университет и Университета по национално и световно стопанство.

След 4 победи от 4 квалификационни рунда, достигайки до финал, отборът на ПУ се изправи срещу този на СУ.

В центъра на вниманието тази година бяха правния интерес пред международни трибунали, отнемането на гражданство на граждани, консулска защита и мисии създадени от Съвета за сигурност.

Темите, които се разглеждат в рамките на състезанието, са от съществено значение за развитието на международните правни отношения. Именно поради тази причина студентите, като Вяра Трифонова и Григор Нейков, отбелязват важността на подготовката си и вниманието, което отделят на темите.

Като част от обучението си, те разкриват, че международното право представлява предизвикателство, но и възможност за по-абстрактно мислене и разглеждане на правните проблеми в по-широк контекст. В ефира на “Нашият ден“ Вяра Трифонова споделя, че срещата с международното право променя начина на мислене и изисква по-широко възприятие на въпросите. Тя подчертава, че състезанията като „Philip Jessup“ помагат на студентите да разширят своите хоризонти и да станат по-бдителни към правните предизвикателства.

"За мен срещата с международното право беше възможността, която ме накара да мисля по-абстрактно и по-различно. Там няма един писан закон, който всички трябва неимоверно да спазват, държавите имат различна воля, те се формират по различен начин и съответно влизат в едни доста по-сложни отношения, които се градят най-вече на съгласието. Нещо, което в България липсва в голяма степен. Състезанията по право ни помагат най-вече да добавим нови щрихи към начина, по който мислим", посочва Вяра Трифонова.

От своя страна, Григор Пейков разкрива в предаването дългия и интензивен процес на подготовка, който включва работа както през лятото, така и през учебната година. Той подчертава важността на знанията, придобити през университетското обучение, като основа за успешната подготовка и участие в състезанието.

В заключение, участието и успехът на студентския отбор от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в състезанието "Philip Jessup" не само заслужава признание, но и вдъхновява младите хора да се ангажират с правната наука и да стремят към високи постижения в областта на международното право.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени