Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите ще могат да свирят на рояла на маестрото и да се докоснат до предмети от личния фонд на музиканта

В НБУ ще има аудитория на името на проф. Милчо Левиев

Вики Алмазиду: Паметта за хората на изкуството се запазва най-добре в учебните заведения

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Утре в Нов български университет ще бъде открита аудитория на името на джаз музиканта Милчо Левиев. В музикалната зала ще бъдат разположени ценни вещи от личния му фонд – някои от най-големите му награди, ценни нотни записи, плочи и книги.

"Това е трогателно. НБУ се отнася с толкова голяма грижа, обич и уважение към личността на Милчо. Преди години Милчо даде част от архива си на НБУ и сега аз завърших това негово желание, като доставих всичко, което имам – оригинални партитури на всичките му композиции, класически и джазови, всички издания на различни носители, книжни издания, записвани концерти, много ценни музикални издания от неговата лична библиотека", сподели в интервю за БНР Вики Алмазиду, джаз изпълнител и спътница на Милчо Левиев. Тя допълни, че голяма част от дарените архиви вече са дигитализирани.

"Дарих и самия роял на Милчо Левиев, на който ще могат студентите да свирят. Той е действащ роял. Една зала, оборудвана със съвременни технически възможности за записи и мултимедия. Там могат да се правят камерни концерти, семинари, симпозиуми, както и ще се преподава. Цяла стена има, като библиотека с остъклени витрини, в която стоят част от тези архиви, портрети, афиши."

Паметта за хората на изкуството се запазва най-добре и най-правилно в учебните заведения, смята Вики Алмазиду.

"Това е една съвсем жива зала. Зала с пряко докосване до личността на един творец", подчерта тя в предаването "Хоризонт до обед".

Милчо Левиев и Вики Алмазиду на джаз фестивала в Банско, 2010 г. Снимка: БГНЕС

"И някои приятели ми казваха - защо раздаваш всичко, остави и за себе си. Аз бях спътница, съпруга на Милчо Левиев, но Милчо Левиев всичко, което е оставил, трябва да остане за всички, то не е мое. С радост го дарявам."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна