Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С над 600 000 лв. обновиха педиатрията във Велико Търново. Не достигат лекари и сестри

| Репортаж
Д-р Валентин Точков, началник на великотърновската педиатрия
Снимка: Здравка Маслянкова

С над 600 хиляди лева от дарителски инициативи и с подкрепата на фондация "Америка за България" и "Ротари клуб Велико Търново" изцяло е обновено детското отделение на областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Като условия и апаратура отделението е напълно конкурентоспособно на европейските, но сериозен остава проблемът с недостига на млади лекари и медицински сестри. 

В основата на неговото решаване основно са парите, коментира за БНР началникът на великотърновската педиатрия д-р Валентин Точков. В момента детското отделение има трима специализанти, а за последните 10 години базата е приела и обучила 10 специализанти, като само един е останал на работа. 

Детското отделение е едно от най-натоварените в областната болница във Велико Търново. От няколко дни педиатрията е напълно променена и болницата не прилича на болница, а по-скоро носи домашна обстановка, което успокоява децата и родителите им.

Обновеното детското отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

"Казвам се Айше, синът ми е болен, с бронхит. От събота е приет. Доволни сме от всички, от лекарите, всичко правят както трябва. Не сме за първи път в отделението. Всичко е добре. Доволни сме". 

"Казвам се Елка Александрова, също от събота съм с дъщеря ми в отделението, с пневмония е. Общо-взето е добре. Разликата сега в отделението е, че има обзавеждане, по-чисто е, по-са обгрижливи, за което сме благодарни".

Това казват майките на две от 34-те деца, които в момента са на лечение в педиатрията на великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов". Отделението е с 31 легла и е пълно над лимита, казва неговият началник д-р Валентин Точков. Обезпечени сме с медикаменти, допълва педиатърът д-р Красимира Кънчева: 

"Като цяло ние имаме легла, които са ни като резерв. Имаме и тежкоболни деца, три деца са в интензивния сектор, едно дете е с диабет, две деца са с дихателни проблеми", казва д-р Точков. 

"Нямаме проблеми с медикаменти, никога не сме имали, за нас, детските болести, не е имало проблем", допълва д-р Кънчева.

Най-малките пациенти в момента във великотърновската педиатрия са двама близнаци на по 8 месеца със заболявания на дихателната система.

Обновеното детското отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

Става много трудно с недостига на кадри, споделят д-р Точков, който е педиатър от 36 години, и д-р Кънчева, която е в професията от три десетилетия. В основата на кадровия проблем са парите, споделят двамата лекари и разказват за него:

"Най-вече на медицински сестри, също така на лекари. Голяма част от сестрите са на пенсионна и надпенсионна възраст и това затруднява нашата работа, защото се налага да работят допълнително с извънредни часове. Същото е и при лекарите", казва д-р Точков.

"Тук сме останали само трима лекари, останалите напуснаха, защото при нас е тежко, има много работа и заплатите не са така добре. Имаме всички необходими лекари, които трябва да са, но въпросът е че има отлив при специализантите от педиатрията. Обяснението – финансовата гледна точка", коментира д-р Кънчева.

"Конкуренцията в здравеопазването е много голяма. Специализантите се насочват към университетските болници, където имат възможност за докторантури, за други предизвикателства. Тук за 10 години ние имаме 10 специализанти, остана като колега само един от тях. Парите са проблемът. Голяма част от колегите минават в доболничната помощ, където условията са по-различни от стационара", допълни д-р Точков.  

Д-р Десислава Маринова е специализант във великотърновската педиатрия от октомври миналата година:

"Избрах да специализирам педиатрия, защото дечицата са най-святото нещо и работата с тях е изключително приятна. Избрах да специализирам тук, защото съм чувала много добри отзиви за колегите, за д-р Точков, за болницата. Към момента изобщо не съжалявам за избора си и съм много доволна. Нямам проблеми като специализант във великотърновската болница".

Лекари и сестри в детското отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

От няколко дни педиатричното отделение на великотърновската болница е като книжка с вълшебни картинки за малките пациенти. С над 600 хиляди лева от фондации и дарители отделението е напълно променено, ремонтирани са всички системи, подновено е оборудване, напълно нови са мебелите и инвентара, поясни Надежда Рангелова от "Фондация за доброто".

С 215 хиляди лева в проекта се включва и фондация "Америка за България", посочи нейният изпълнителен директор Десислава Тельокова.

С над 200 хил. лв. и много дарителски труд в ремонтите участваха и великотърновските ротарианци, разказа Станислав Стоянов.

Обстановката е напълно променена, коментира старшата сестра на великотърновската педиатрия Пепа Колева: 

"Просто атмосферата е много по-различна от това, което беше. Болницата не прилича на болница, много прилича на домашна обстановка, за да не се стресират децата".

Обновеното детското отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

Детското отделение във Велико Търново вече е на европейско ниво, посочи неговият началник д-р Валентин Точков: 

"Имахме пациент, който преди два дена беше тук с татко си. При изписването той заяви, че отделението много прилича на това в Люксембург, където лекува второто си дете. Това е оценката, която мога да дам. Нашето отделение вече прилича на европейско отделение".

Условията ги има, сега трябва да се привлекат млади сестри и лекари, защото нови мебели, системи и апарати не могат да лекуват сами.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна