Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Inter arma. Предчувствието за война в чешката култура

Предчувствието за война в литературата и публицистиката на Чехословакия в годините между 1935-1939 е темата на сборника със съставител и преводач Добромир Григоров.

Тя събира различни жанрове – есе, репортаж, пътепис, разказ, пиеса, поезия, а авторите са активни участници в художествения и обществено-политическия живот от този период: Карел Чапек, Владислав Ванчура, Густав Винтер, Франтишек Халас, Милена Йесенска… Свързващата нишка е усещането за предстоящия катаклизъм, за Втората световна война, като в първата част на книгата "Гражданинът Дон Кихот" проблематизира Испанската гражданска война.

Другите две части са "Участниците в събитията" и "Какво очакват немците от чехите", като към всяка има подробни бележки. Изключително актуална е публикуваната пиеса на Карел Чапек "Бялата болест", която претърпява 10 книжни издания между премиерата си в Националния театър през 1937 и средата на 1938 година. Специално внимание заслужават и програмните есета на Милена Йесенска, публикувани през първите седмици след окупацията на Чехословакия от нацистка Германия.

Чуйте Добромир Григоров


По публикацията работи: Росица Михова

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени