Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Снимка: БНР

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения.


"Програмата на този концерт е грандиозна, защото както нашият хор, така и българският хор могат лесно да интерпретират произведения с повишена трудност, добавяйки сценографски елементи, увеличаващи емоцията, предавана на публиката" – казват домакините на събитието в лицето на диригента на Детския хор на Радио Румъния Разван Радос.

Детският хор на БНР  открива с химните на България, Румъния и Европа и тържествения прием на Българското посолство в Букурещ по случай националния ни празник 3 март. По-късно същата вечер, от 19:00 ч. местно (и българско) време, нашият състав ще  сподели сцената на концертната зала на Румънското национално радио с Детския хор на Румънското радио.


Българският Детски радиохор, под ръководството на диригента Венеция Караманова и пианистката Сиана Атанасова, ще изпълни произведения от български композитори, както и творби на Франц Шуберт, Хидео Кобаяши, Астор Пиацола. В специален аранжимент ще прозвучи и "Бохемска рапсодия" на Фреди Меркюри.


Да чуем една от българските песни в репертоара ангелогласните българчета – "Йове, малай моме" в обработка на Александър Танев.

Снимки: БНР, Радиохор на Радио Румъния 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна