Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 2 и 3 милиона туристи на Витоша годишно. Умуват как да намалят автомобилите

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Предстои да бъде отбелязана 90-годишнината от обявяването на Витоша за природен парк.

Сред най-наболелите проблеми е актуализацията на плана за управление на ПП "Витоша". Едва след постигане на консенсус документът ще бъде предложен за обществено обсъждане, обясни пред БНР новият директор на Природен парк "Витоша" инж. Севдалина Димитрова.

Сега условията са различни от времето, когато е бил одобрен предишният план за управление, преди 20 години. В момента антропогенният натиск върху планината е изключително силен. Между 2 и 3 милиона туристи годишно посещават Витоша, подчерта Димитрова. Сред проблемите според нея са още достъпът до планината и голямото струпване на автомобили.

"Една от идеите е да се обособят буферни паркинги извън територията на самата планина и оттам да има градски транспорт. Да бъде намален този натиск на автомобили."

Снимка: БГНЕСИнфраструктурата на парка е в задоволително състояние, отчита инж. Димитрова, която обаче допълни, че има "много вандализъм".

На територията на парка има и доста сгради, които са рушащи се или разрушени. Те представляват опасност за здравето на хората. Парковата администрация няма механизъм да въздейства върху собствениците, коментира директорът на природния парк в предаването "Хоризонт до обед".

Новото ръководство на парка има и идея за построяване на нова чешма в един от туристическите центрове – на Алеко или на Златните мостове, ако бъде осигурено финансиране, съобщи Севдалина Димитрова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени