Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради продължаващата стачка на младшите медици

Южна Корея изпраща военни лекари в болниците

Протест на медици в Сеул, 25 февруари 2024 г.
Снимка: АФП

Южна Корея изпраща военни лекари в болниците в следващите няколко дни като част от спешните мерки в подкрепа на здравната система след масовата стачка на специализантите, съобщи премиерът Хан Дук-су, цитиран от Ройтерс.

Хан призова младшите лекари да се върнат на работа до утре, когато е поставеният краен срок от правителството, и обеща властите да се вслушат в исканията им.

"Правителството напълно разбира, че специализантите имат сериозни безпокойства относно работната среда и бъдещата си кариера и ние търсим мерки да подобрим това от множество перспективи", каза той на среща с правителството.

Младшите лекари стачкуват в знак на протест срещу правителствен план за увеличаване на броя на студентите в медицинските училища заради, както казват властите, липсата на лекари.

Но според протестиращите правителството трябва първо да се заеме с заплатите и условията на труд преди да увеличава бройката на медиците.

Властите междувременно предупредиха, че може да изземат лицензите на лекарите, които не се съобразят с нареждането да се върнат на работа.

От следващия месец военни лекари ще бъдат назначени в болниците, засегнати от стачката, каза Хан.

Около 9000 специализанти се присъединиха към протеста, нарушавайки услугите в големи болници, които бяха принудени да върнат пациенти и да отменят операции и други процедури.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени