Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайт ще предупреждава за ремонти в София, няма да се копае току-що асфалтиран участък

Снимка: Златина Йовкова

Необходимо е да се синхронизира извършването на ремонтни дейности в града, както на всички експлоатационни дружества в София, така и с капиталовата програма, изпълняваната от Столичната община. Информацията следва в кратък срок да бъде свързана с нова дигитална платформа, обвързана с данните от комуналните дружества и Столичната община и насочването ѝ в система за информиране на гражданите.

Тази идея изложи днес кметът на София Васил Терзиев на среща с експлоатационните дружества.

Пред ръководители и представители на дружествата „Софийска вода“ АД, „Топлофикация“ АД, „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД, „Овергаз“, както и зам.-кмета по строителство Иван Матов и главния архитект на София Здравко Здравков столичният кмет посочи, че е изключително важно гражданите навреме да бъдат информирани за това, къде предстои да започне ремонт.

Единна платформа с данни от дружествата ще позволи да не се допуска  разкопаване на улици или тротоари, които са били обновени.

Според дружествата липсва дългосрочно планиране по отношение на капиталовата програма на общината, на проектната готовност за работа, както и наличието на инженерна инфраструктура в голяма част от кварталите предмет на инвестиционна активност.

Арх. Здравков също смята, че е важно да се координира дейността по изготвянето на капиталовата програма. За целта е нужно дружествата да поемат ангажимент всяка година да предават информация за планираните ремонти към Столичната община, така че дейностите по строителството да бъдат взаимно координирани и интегрирани в ГИС базираната платформа.

Така ще може да се направи и необходимата приоритизация на проектите както на Столична община, така и на експлоатационните дружества.

По предложение на кмета на София ще се създаде система за информиране на всички инвестиционни предложения чрез на дигитална платформа. Данните ще се картират и ще бъдат достъпни за районни администрации, дружества, граждани.

Очакват се предложенията на районните кметове за изграждане и ремонт на тротоари в отделните районите до края на годината, информира инж. Емилиян Георгиев, началник отдел "Поддръжка на уличната мрежа" към направление "Обществено строителство" на общината.

Ще се знаят и ремонтираните тротоари

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна