Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко експериментална може да бъде детската илюстрация

Три български илюстраторки попаднаха в една от предварителните селекции за Изложбата на илюстраторите, част от Панаира на детската книга в Болоня. С една от тях – Елена Жаблянова, създателка на рисунките към поредицата "Патиланско царство", "Али и пеперудите", "Коледунка" и с Милена Радева, която възражда "Биеналето на илюстрацията" и поддържа сайта "Българска илюстрация" говорим в "Какво се случва" за нивото и изискванията на съвременната детска илюстрация.

"Панаирът на книгата в Болоня обединява светът на детската книга, това е определящото събитие на тенденциите в илюстрацията – казва Милена Радева – събират се милиони хора, хиляди издатели и самите ние като художници си сверяваме часовника там. Нашият пазар обаче още не е достигнал начина на възприятие на илюстрацията, който е там, ние не позволяваме на децата си да виждат абстрактното, обичаме зайчето да е зайче."

"Аз вложих голям реализъм в кандидатстването – казва Елена Жаблянова, в Болоня се виждат неща, които са толкова диви, че нашият пазар не би ги поел. Ние подценяваме децата, те могат да възприемат дори кръвожадна Червена шапчица, но все още няма хора, които да са склонни да приложат такава тактика тук. Ако подходиш малко по-нестандартно, после трябва да се обереш за нашия малък пазар."

Битката да бъде оценен трудът на илюстраторите е водена дълги години, но вече има промяна в усещането, разказват двете художнички. "Има по-отворени издателства – казва Елена Жаблянова – и те искат да участват на световно ниво с продукцията си, внасят се книги от чужбина на страхотни автори, наши книги се предлагат там. Този обмен носи добро."

За качествената илюстрация, детското възприятие, възможностите за експеримент и колко е важно да имаш собствен стил – чуйте Милена Радева и Елена Жаблянова в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна