Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Места, събития, човеци" проф. Веселин Вучков се отправя към близкото минало

| Интервю

Пътеписи, биографични есета, разкази за значими личности – това събира в книгата си "Места, събития, човеци" проф. Веселин Вучков, преподавател по право, бивш министър, заместник-министър на вътрешните работи и бивш народен представител.

С интереса на изследовател проф. Вучков се отправя към близкото минало – разказва за събития и личности от периода на Третата българска държава, които не са толкова популярни и известни. В книгата си той е включил и свои публикации, излизали преди време в пресата. 

Опитал се е да редува "по-известни фигури с по-неизвестни, по-весели истории с по-тъжни", да покаже "хора, които са дръзнали в трудни времена да проявят съвест". Изследвал е и архиви на Държавна сигурност - "ДС се прокрадва в моите текстове там, където е необходимо".

проф. Веселин Вучков  снимка: Ирина Недева

"Дори за известни хора се опитвам да намеря непознат документ. Опитвам се да намеря нещо, което не е показвано пред публика. Много често се опитвам да намеря родната къща. Обичам да се разхождам и в гробищни паркове – в това не намирам нищо странно", посочи за работата си проф. Вучков.

"Едни от основните ми учители са и моите студенти, които ме провокират постоянно", каза Веселин Вучков в предаването "Хоризонт до обед".

"Всичко в крайна сметка опира до хора, до личности, до човеци", отбеляза още авторът.

Книгата "Места, събития, човеци" ще бъде представена днес, в книжарница и галерия "НБУ в ЦЕНТЪРа" от 17.00 часа.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени