Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременният шедьовър "Светлина между два океана" на М.Л.Стедам с ново издание

Нина Караманова
Снимка: Иван Русланов

"Светлина между два океана" на М.Л.Стедман е една съвременна книга, която напълно заслужено е сред най-обичаните заглавия в последните години. Ето защо вече може да се похвали с много красиво ново издание.

По романа бе направен дори красив филм с участието на Алисия Викандер и Майкъл Фасбендър. Двамата чудесно се превъплътиха в героите от книгата, живеещи на самотен фар насред морето.

"Книгата може да се определи като историческа драма. Историческа, защото се развива през 20-те години на миналия век - в Австралия на Югозападното крайбрежие, където се срещат Южния и Индийския океан. 

Светлината пък е фарът, на който работи като пазач главния герой Том Шърборн. Това е един роман, който хем е за отчаянието, хем е за надеждата“ сподели в "Понеделник вечер" Нина Караманова от българското издателство на книгата. 

Войната също белязва главния ни герой, тъй като той се завръща в Австралия след Първата световна война. Тя го белязва с кошмари и вина за това, че той се връща жив и здрав, а много негови другари загиват на фронта. 

В романа срещаме и образа на неговата любима – Изабел, която е много различна от Том.

"Тя е много по-експресивна и в същото време много по-невинна, тъй като не е видяла целия този ужас на войната“, така яописа Нина Караманова. 

В „Светлина между два океана“ двамата се изправят пред избор, който ще промени живота им. И може би ще сбъдне мечтите им, макар и на висока цена.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна