Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Етнографския музей запознаха деца с мартениците и традициите

Снимка: Ани Петрова

По повод първия пролетен празник за годината - Баба Марта - от Задруга на майсторите на народни и художествени занаяти в Националния етнографски музей запознаха децата с традициите на празника и символиката в мартениците. С помощта на майсторките те изработиха мартеници и днес ще ги подарят на своите близки. Те им пожелават здраве и късмет.

И тази година Етнографския музей с институт към Българската академия на науките продължи традицията, като вече не под формата на ателиета, а като  образователната програма  запозна  децата с Баба Марта, първи март и начина, по който празникът се е празнувал в традицията.

В обучението се застъпва образователна част, презентация и разказ за начина по който нашите предци са празнували този празник, за символиката на мартеницата и легендите свързани с Баба Марта, обяснява уредникът на музея Мария Боянова.

"Задаваме въпроси на децата, има работни листи, за да запаметят информацията и след това идва изработката на мартеници, децата прилагат въображение, стараем се да се съобразяваме с традиционните форми", поясни тя.

Най-често децата изработват гривни и герданчета, тъй като за Пижо и Пенда се изисква малко повече сръчност. "Децата си избират конци и мъниста", посочи още Боянова.

Мнението и на децата.

"Мартеницата се изработва като сплитаме червен и бял конец на две различни посоки", каза дете.

"Ще подарим на всички близки и приятели и ще кажем " а са живи и здрави и да имат късмет", коментира друго. Трето ще подари на баба си, дядо си на всички госпожи в училище.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна