Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загадката за смъртта на Бетовен е разбулена

Фрагмент от картина на худ. Йозеф Щилер, 1820
Снимка: Уикипедия

Науката не се старае да бъде дискретна и често навлиза в личното пространство на великите личности. Една такава личност е Лудвиг ван Бетовен – представяме си го разчорлен, намръщен, мърляв и в същото време знаем, че е гений и приживе се е радвал на голяма популярност.

Никола Кереков разказва в "Нашият ден" за последното любопитно откритие, свързано с немския композитор – причината за смъртта на Бетовен, настъпила на 27 март 1827 година, когато той е бил 56-годишен.

Дълги години темата е обект на спор и спекулации. Освен че оглушава напълно на 48 години, известен факт е, че Бетовен е имал сериозни здравословни проблеми през целия си живот. Композиторът е имал личен лекар и средства за лечение, но за съжаление причините за болестта остават неизвестни. Ето защо преди смъртта си Бетовен подписва документ, с който се съгласява тялото му да бъде изследвано, за да спести мъките на други хора като него.

8 косъма от косата на Бетовен са запазени, благодарение на близки и колекционери, но само 5 от тях са автентични. Тези косми съдържат данни за последните 7 години от живота на композитора.

Гените, които учените разкодират, показват, че Бетовен е бил особено предразположен към чернодробна цироза, поради притежанието на специфичен ген. Изследването показва, че композиторът е заболял и от Хепатит Б, който също засяга черния дроб. Тази комбинация се оказва фатална и довежда до чернодробна недостатъчност – причината за смъртта на музикалния гений. Това обяснява свидетелствата, че в последните си години Бетовен е имал жълтеникав вид и отхвърля твърденията за отравяне с олово.

Причината композиторът да загуби слуха си остава загадка. Писмата на Бетовен са доказателство, че той трудно е възприемал загубата и дори е обмислял самоубийство, но чак след като завърши творбите си.

Генетичната археология разкрива и една пикантерия – Y-хромозомата на Бетовен не съвпада с тази на живите му роднини. Това означава, че някъде във времето се е случила изневяра и кръвта на композитора се е изгубила. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени