Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Тулечки: Грешка е българският чатбот да се ползва като търсачка. Той не е за въпроси

| Интервю
Никола Тулечки
Снимка: Даниел Ненчев

Целта на българския чатбот BgGPT, както и на другите, е да бъде мост между информационна система и човешка. Голяма грешка е, че се ползва със същата нагласа като Google. Това предупреди пред БНР Никола Тулечки, основател на "Данни за добро".

В предаването "Преди всички" той разясни за какво и как да се ползва изкуственият интелект на български, каква е целта и какви са опасностите.

"Не трябва да се предоверяваме, голяма грешка, не само в българското обществото е, че ги ползваме чатботовете със същата нагласа, с която ползваме търсачката на Google. Тази технология не е за въпроси, а да разбира езика и да прави мост между информационната система и човешка", предупреди Тулечки и допълни: "Не би трябвало да имаме доверие на чатбота". 

Ако искаме информация, чатботът може да е стъпка, част от система, която говори с база данни, която съдържа отговори, сподели експертът.

Сред опасностите е да се търси медицинска информация и затова ИИ "са направени да не дават медицински съвети". 

"Обществото трябва да разбере, че това е инструмент, не заменя Google, защото има опасност от "халюцинации", когато имитират човека, го правят добре, убедително лъжат и могат да подведат. Трябва да се внимава с фактологията и да се проверява - търсим втори източник на информация", препоръча Тулекчи. 

Той обясни, че българският GPTе демонстрация на езиковия модел на български. 

"Грешно е да си играем с него да мислим, че е това е целият продукт и да го сравняваме с другите. Моделът на български влиза в определени параметри и това са ключови понятия, за да можем да говорим по темата. "Отворен", значи моделът е достъпен за всеки, който може да го вземе и да го инсталира на неговата машина, ако тя работи бързо, и да решава с него задачи", обясни Никола Тулечки. 

И допълни, че той трябва да се ползва под формата на услуга. 

"Другото е, че езиковият модел на български е по-малък, да, той е по-глупав, защото е по-малък, но това го прави да работи върху инфраструктура, която не струва милиони. А големите изискват скъпа и трудно достъпна инфраструктура и това решение е взето съзнателно", каза Тулечки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени