Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай иска да работи с Русия за нови механизми за сътрудничество и приятелство

Външният министър на Китай Ван И
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай иска да работи с Русия за насърчаване на нови механизми за сътрудничество и за укрепване на приятелството, заяви китайският външен министър Ван И на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на парламента в Пекин. В навечерието на руското нахлуване в Украйна президентите на Китай и Русия, Си Дзинпин и Владимир Путин, обявиха "партньорство без граници".

"Китай и Русия създадоха нов модел на отношения между световни сили, напълно различен от остарелия подход от времето на Студената война", заяви Ван И. Годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители е основното политическо събитие на годината в Китай. То се следи с особено внимание заради позицията на Пекин за войната в Украйна, китайско-американските отношения и отношенията с Тайван. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, Китай не е осъдил руското нахлуване, но изготви план за мирни преговори. Пекин се стреми да се наложи като неутрална страна във войната, но стратегическото му партньорство с Москва се засили от началото на конфликта.

Отношенията със Съединените щати са обтегнати заради желанието на Китай да присъедини демократично управлявания остров Тайван, борбата за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и търговията. САЩ "обвиняват Китай под всякакъв претекст", заяви днес Ван И, който посочи, че Китай ще продължи да се стреми към мирно обединение с Тайван и няма да позволи островът "да се отдели от родината". 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна