Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Петков: Русия е била сигурна, че ще има "Турски поток", който да заобиколи Украйна

Петко Петков
Снимка: ФБ профил

Какво съдържа намерената пътна карта за построяването на "Турски поток" и работата по нея – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на  Петко Петков

Кой има интерес картата да бъде загубена

"Със сигурност всички автори на тези документи и хората, които са ги подписали, тъй като самите документи ясно разкриват сериозни злоупотреби на най-високо ниво с българското и европейско законодателства. От самите документи и съпътстваща ги кореспонденция тава ясно, че самият проект е неформално формализиран още в края на 2016 г. септември. Тогава е било ясно, че руската страна поема изцяло контрола върху проекта "Турски поток". Този контрол е бил чрез оказване на натиск върху българското правителство тогава и премиерът му Бойко Борисов, както и върху Теменужка Петкова. Те са споменати много пъти  в документите и в самата кореспонденция, в която става ясно за начина, по който са се водили преговорите за строежа на "Турски поток" и кой да го построи. Има една фирма "Аркад", с която формално са сключени договорите, но от документите става ясно, че тази фирма е била фасада и арабите са държали тясно сътрудничество с руската страна до момента, в който руската страна изцяло изземва проекта през поставени фирми и лица."

Как достигат до документите

"През една голяма международна организация "ИнформНапалм", чиято дейност може да се види в публичното пространство. Те имат представителство в България. Те са успели да изтеглят имейлите от пощата на Евгени Зоблин, асистент на зам.-председателя на руската Дума Бобаков. "ИнформНапалм" ни изпратиха тази част от кореспонденцията, която съдържа думата "България" или нещо, свързано с България. В повечето имейли имаше прикачени файлове, които бяха заключени и ние успяхме да ги "отключим". Намерихме документи как са се водили преговорите и как е течало изпълнението на самия проект. Пътната карта на строежа на "Турски поток" я намерихме случайно сред тези документи."

Достоверността на информацията

"Чисто технически документът е проверен, автентичен е. Той е подписан на хартия и имаме дигиталното копие на оригинал му. Последно е редактиран от тогавашния и сегашния директор на "Булгартрансгаз" и неговата секретарка.

Контекст – построяването на "Турски поток", България и Европа.

"ИнформНапалм" не са знаели, че там ще намерим нещо такова. Те самите една голяма част са по фронтовата линия в момента. Те ни дадоха тази информация с надеждата, че други хора ще се поровят вътре. Никой до момента на откриването на пътната карта не е целял по някакъв начин да търси какво се е случвало с темата "Турски поток". Имахме късмет, че я открихме. Разпространението на това не е координирано и не е свързано с никакви други събития у нас. Факт е, че от две години сме във война и тази информация е доста ценна като контекст за случващото се и на бойното поле и в цяла Европа."

"Турски поток" и връзката с нападението на Русия над Украйна

"За войната тази информация е важна по две причини. Първата е в един от имейлите, които още не сме разпространили, в него става ясно, че още 2016 г. Русия е била сигурна, че ще прави "Турски поток" с цел да заобиколи тръбата, която минава през Украйна. Това е и причината те да са натискали нашето правителство супермного да се бърза. Появяват се доста пречки, включително забавянето 2019-2020. Дори от кореспонденцията става ясно, че дори не е за самите пари, колкото за самия срок. Очевидно е, че руската страна много бърза за построяването на "Турски поток", за да прескочи Украйна. 

От друга страна, става въпрос за 3 милиарда, които българската страна плати за построяването му, с които пари може би дори е финансирана част от войната сега. Има друг нюанс, че България се е отказала от договор за над милиард – пари, които трябваше да получим от руска страна по стар договор. Разполагаме с 24 хиляди имейла, това е само върхът на айзберга. В тези документи има паспорти на български лица, визи, кредитни карти и информация за техни почивки в Дубай, в Маями. В един от имейлите има точка за една среща между г-н Радев и че те търсят бизнесмени, приближени до президента на България

В момента фокусът ни е да разберем как г-н Борисов е оказал натиск върху БСП, преди да се гласува в НС. От тяхната кореспонденция става ясно, че българската страна е помолила за съдействие руснаците, тъй като има някой на ръководен пост в БСП, координатор, който е бил против въпросната пътна карта. След няколко обаждания Корнелия Нинова отива в Петербург и след завръщането ѝ БСП единодушно гласува за строежа на "Турски поток" с тази пътна карта."  

За ролята на "Булгартрансгаз" и Президентството можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени