Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествия за правата на жените се проведоха в София и в Пловдив

| обновено на 08.03.24 в 21:07
Снимка: БТА

По случай 8-и март в София за осма поредна година се провежда Шествие за правата на жените. Част от него са различни активистки и представителки на организации, работещи за равни права и срещу дискриминацията и насилието над различните групи жени. 

Пред пилоните на НДК са се събрали десетки млади момичета, жени, майки и хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Част от техните искания включват незабавно предприемане на мерки срещу социално-икономическата неравнопоставеност, както и полово базираното насилие и дискриминацията в дома, на работното място, в институциите и на улицата.

Те настояват и за гарантиране на човешките права на всички жени, независимо от тяхната раса, етнос, възраст, здравословно състояние, религия, народност или сексуална ориентация и икономически статус.

Шествието по централните столични булеварди приключи пред сградата на парламента.

Такова шествие се проведе и в Пловдив. Участниците в демонстрацията издигнаха послание за мир, свобода и уважение. Хората преминаха по централната пешеходна улица в града. "Половината от жените, които живеят самостоятелно в България, са под прага на бедността", сподели протестираща. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна