Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на мозъка 2024: Разумът и емоциите не могат да бъдат отделени

| обновено на 11.03.24 в 09:31
Снимка: pixabay.com

В първия ден от тазгодишното издание на Седмицата на информираността за мозъка клиничният психолог Светлана Велкова сподели познанията си пред микрофона на Светлана Тодорова в ефира на “Нашият ден“. Тя подчерта значението на познаването на човешката нервна система за нашето учене и умение да контролираме емоциите си. "Колкото по-добре познаваме мозъка си, толкова по-добре можем да приведем в действие този потенциал, да разопаковаме малко разума си", твърди Велкова.

Тя обръща внимание на изследванията на Antonio Damasio, който изследва хора с различни мозъчни увреждания и травми, показвайки, че разумът и емоциите не могат да бъдат разделени.

“Няма как да ги отделим. Тъй като в частта от мозъка, в която има травма, не може да се обработва добре тази част, която отговаря за емоциите и хората не могат да вземат решения. Тази част от мозъчната химисфера, която отговаря за логиката работи, но в момента, в който практически трябва да вземат решението коя блуза ще облечем днес, не могат“, посочва тя.

"Не бива да противопоставяме едното на другото. Докато част от мозъка, свързана с емоциите, е повредена, хората не могат да вземат решения, въпреки че логическата част на мозъка работи", пояснява тя. Велкова настоява, че за по-ефективно учене и работа е важно да използваме всички аспекти на нашия мозък – чувства, разум и личен опит. Науката ни подсказва, че тази синергия между чувства, разум и личен опит е ключът към по-ефективното учене и решаване на всякакви задачи.

В крайна сметка, само чрез обединението на тези фактори можем да подготвим себе си за успешно преодоляване на предизвикателствата пред нашите умове и емоции.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени