Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 години от рождението Алберт Айнщайн

Снимка: Уикипедия

Отбелязваме 145 години от рождението на символа на науката Алберт Айнщайн. Един от най-великите умове в историята на науката е роден в Улм, Германия. Ученият се превръща в символ на гениалността, иновациите и търсенето на познание още приживе. Айнщайн променя света със своята Теория на относителността, според която времето и пространството са свързани и се променят в зависимост от скоростта и гравитацията. Тази научна концепция преобръща начина, по който разбираме Вселената, и води до революционни открития и технологичен прогрес. 

E=mc² е емблематичната формула на Айнщайн, която е в основата на ядрената физика и приложението на атомната енергия. Ученият остава извор на вдъхновение за хората в целия свят. Духът му, постоянно търсещ знания, напомня, че най-важното не е колко знаем, а доколко сме готови да учим и да се развиваме.

Айнщайн проговаря чак на 4-годишна възраст, но преди да навърши 11 години, вече е приет в колеж. Бил е добър цигулар, отличник по латински език и гръцки език.

Днес си припомняме не само научните му постижения, но и неговата преданост към идеите за мир, разбирателство и хуманност. Той остава сред най-великите учители на човечеството – личност със социална ангажираност, член на Националната асоциация за прогрес на цветнокожите хора, заклеймил расизма като болест.

Чуйте гласа на учения в реч, относно преследването на евреите в нацистка Германия. Записът е част от Архивния фонд на БНР. 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна