Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС разследва "АлиЕкспрес" за незаконни и вредни стоки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"АлиЕкспрес" рискува солидна глоба, след като Европейската комисия започна днес разследване за разпространение на потенциално незаконни и порнографски материали, предаде Ройтерс.

Стъпката идва в съответствие с Акта за цифровите услуги, който изисква компаниите да предприемат повече усилия за борба с незаконно и вредни продукти на платформите си.

"Ние сме обезпокоени от системните рискове от разпространението на незаконна продукция като например фалшиви лекарства, храни и хранителни добавки от "АлиЕкспрес", заяви пред репортери говорител на ЕК.

Освен това Комисията е изпратила днес искания за информация от "Майкрософт", "Гугъл", платформите на "Мета", "ТикТок" и социалната мрежа Х за употребата от тях на генеративен изкуствен интелект.

Служители на ЕК заявиха, че ще проверят дали компаниите провежда оценка на риска и дали са взели мерки за намаляване на риска от потенциално вредно съдържание от генеративен ИИ.

"Разбира се сме загрижени за това, независимо дали са дийпфейк новини или нещо свързано с избори, или дийпфейк, който има за цел да манипулира обществената среда", заяви представителите на Комисията.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени