Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

MIRAIN получи две награди - на публиката и за дебют. И Eleeza е с приз за дебют. Woomb отиват на "Евросоник"

13
Funkilicious получиха голямата награда в конкурса „Пролет“
Снимка: Иван Русланов

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24". Woomb са победителите в категорията "Евросоник". 

Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат нова авторска музика във Второ студио на БНР на стойност до 12 000 лева, финансирана и продуцирана от Радиото. 

"Нямаме думи, с които да опишем тази награда. Благодарим на всички, които повярваха в нас". 

Статуетката връчи генералният директор на БНР Милен Митев:  

"В тази прекрасна вечер се заредихме с емоцията на хубавата българска поп и рок музика. Този конкурс е различен от всичко, което се случва на българската сцена, защото е конкурс за нова музика. Различен, и защото караме всички финалисти да изпълнят песните си на живо тук, пред вас". 

Генералният директор на БНР Милен Митев
Селекционен екип на БНР (съставен от музикални редактори от програмите "Хоризонт", "Христо Ботев", Радио София, Радио Пловдив, Радио Бургас, Радио Варна, Дирекция "Техника" и Музикална къща – БНР) определи при кого отива статуетката за дебют. И това е MIRAIN за песента "Време". Тя ще може да организира концерт в Първо студио на БНР. 

"Благодаря за наградата. Правим музиката си от сърце", сподели тя от сцената. 

Тази година изборът на "Пролет" за дебют беше труден, затова беше връчена и допълнителна награда. Тя отиде при Eleeza за песента "Ще изчакам". 

"Музиката ни тласка напред и ни вдъхновява. Благодарим за подкрепата". 

Eleeza
MIRAIN и "Време" спечелиха втори приз за вечерта - за песен, станала любима на публиката и получила най-много гласове от онлайн вота на сайта prolet.bnr.bg. Наградата е китара от "Кремона" (България), партньор на конкурса. 

MIRAIN
Носителите на наградата на публиката, на тази за дебют и на бонус отличието за дебют ще получат от "Динакорд" (България) ваучер за 1000 лева за пазаруване в техни магазини. 

Статуетката за отличниците в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет `24" е дело на д-р Елизар Милев - единственият български визуален артист, който работи с ураново стъкло, което свети на ултравиолетова светлина. 

Журито, което избра големия победител на вечерта, беше в съставДаниела Кузманова - автор на текстове и водещ на музикални предавания; Магдалена Сотирова - продуцент и съдружник в музикалната компания "Монте мюзик"; Михаела Маринова - един от най-разпознаваемите гласове на съвременната българска музика; Петър Димитров - създател на един от най-успешните фестивали у нас "А to JazZ"; Ерсин Мустафов - музикант, композитор, текстописец и вокалист на Jeremy?; Димитър Кърнев - един от най-известните китаристи в България и основател на D2; Николай Захариев - музикант и бивш член на група "Ера". Бил е водещ на предаванията "Зона за рок и джаз", "Джаз студио" и "Джаз около полунощ" по програма "Хоризонт" на БНР. 


Woomb ще представят България на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика – "Евросоник" в Грьонинген (Нидерландия) догодина. Селекционният екип на БНР номинира пет групи/изпълнители, чието портфолио беше изпратено за оценка от организаторите на събитието. 

Букинг мениджърът на "Евросоник" Оскар Стрейн обяви в специално послание кой е фаворитът:

"Тази година кандидатите за фестивала бяха на високо ниво и това направи нашия избор много труден. Бихме искали да поканим за участие в "Евросоник" 2025 - Woomb. Те притежават добре балансиран звук, съчетан с привлекателни композиции. Woomb вече са извървели първите си стъпки към международно признание и вярваме, че участието им на фестивала в Грьонинген ще допринесе за бързото развитие на тяхната кариера".

Христо от Woomb: 

"Благодарим на БНР за подкрепата. Сред вас има абсолютни рицари на правото България да има добра музикална сцена. Признателни сме за този шанс". 

Woomb

снимки: Иван Русланов

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна