Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Положиха тленните останки на патриарх Неофит в катедралата "Св. Александър Невски"

8
Снимка: Евелина Стоянова

Малко преди 8 часа тленните останки на българският патриарх Неофит бяха положени в патриаршеската катедралата "Св. Александър Невски". Храмът ще бъде отворен за поклонение в 8.30 часа.

Вярващите днес ще могат да се поклонят пред тялото му. Пред катедралата имаше и хора, които чакаха от 7 часа, за да се сбогуват с главата на Българската православна църква.

"Много е тъжно, Господ да го прости миличкият патриарх, да почива в мир. Дано не се е мъчил много, царство му небесно. Да го прости Господ. Много ми е мъчно, отдавна съм се виждала с него. Около него има голяма благодат, много беше хубаво, прекрасно беше, много съжалявам, много. Ще чакам, аз съм от 07:00 часа тука, щото бях на работа, нощна смяна, и оттам направо идвам тук. Аз съм вземала благословия от него... Той беше много благ и честен човек, и благороден, смирен, добър, всичко. Той е всичко за нас, за нас, вярващите. Дава ни пример как трябва да служим на Господ. В ситуацията, която е сега с политиците, не знам как ще се отрази това и на духовния ни живот. Дали ще изберат този, който е най-достоен.  Каквото каже Господ, Господ решава", споделиха участници в поклонението.

Утре патриарх Неофит ще бъде погребан в митрополитската катедрала "Света Неделя". На опелото ще присъства и Вселенският патриарх Вартоломей.

Тленните му останки ще бъдат положени до гроба на екзарх Йосиф, каквото е било желанието на Неофит приживе. Именно там е пожелал да бъде погребан покойният патриарх.

Духовният водач на българите почина в сряда вечерта във ВМА. Като причина за смъртта беше посочена полиорганна недостатъчност.

Заради кончината му днес и утре е обявен национален траур.

По този повод президентът Румен Радев отложи връчването на проучвателния мандат за съставяне на правителство - за понеделник.





Снимки: Евелина Стоянова
По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна