Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Ткачова: Музиката е универсален език

Таня Любенова и Елица Ткачова (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Майка на три деца, която превръща в своя кауза музиката, работата с деца и обгрижването на таланта още в зародиш, Елица Ткачова е музикант и музикален педагог. Нейното голямо, музикално семейство е и нейното музикално училище. Още преди да се роди, тя слуша Бах, свири на цигулка от 4-годишна и днес вярва, че "всеки човек носи своите дарове в света". В "Нашият ден" Ткачова разказва за проектите, с които в годините задава тон за едно различно музикално общуване.

Ткачова споделя, че приема всяко дете, всяко семейство, с което работи, като част от своето собствено. За нея водещо е усещането за общност, в която хората съжителстват със сходни ценности и добродетели. Целта, разбира се, е хармонията. Тя разказва за един от първите проекти, които създава – за групова  работа с деца между 0 и 3-годишна възраст: "Доста време мина – започнах тази дейност през 2010 година. Беше голямо предизвикателство за мен самата, тъй като аз идвам от съвсем друга територия на дейност. По професия съм специалист връзки с обществеността, но се оказа, че това е нещо много мое."

В онзи период все още няма толкова информация, събития и пространства за ранно музикално развитие. Постепенно се заражда и идеята за проекта "Концерти на възглавници" в сътрудничество с пианистката Венета Нейнска. Ткачова споделя, че тъй като е дете на класически музиканти и цени класическата музика, въвежда за първи път у нас този непринуден, релаксиращ формат за нейното съпреживяване.

Друг интересен педагогически формат, в който Ткачова взема участие, е групово обучение на деца по пиано. Срещите се провеждат в къщата на Панчо Владигеров. Педагогът пояснява, че това е система, в която децата едновременно се забавляват и разбират дали наистина искат да изучават по-сериозно инструмента.

В периода на пандемията груповите занимания на живо се превръщат в предизвикателство. Тогава Ткачова отново намира начин да бъде полезна със своите музикални и педагогически умения. Тя започва да преподава пиано на деца, които са в чужбина и за които контактът с родния език и родната култура е по-труден.

"Сега си харесах един проект на колеги литератори, които съвсем официално имат платформа, в която предлагат изучаване на български език за деца в чужбина или за чужденци, които искат да учат български, и там преподавам уроци. Това е моя нова кауза", допълва тя.

Ткачова вярва, че музиката е универсалният език на душата и сърцето и е много добър помощник. "Всяко дете е талант. За мен музикалността е нещо като умението ни да вървим, да говорим. Смятам, че във всеки човек изначално е заложено музикалното", заявява музикалният педагог, а за нея най-важно е децата да получат достъп до качествена музика в най-ранна възраст.

За Ткачова музиката притежава безспорни терапевтични качества: "Музиката изобщо не действа само на слуха – това е само най-външният план. Тя действа на мозъка и на връзката между лявото и дясното полукълбо, на синхрона. Това са много по-дълбоки пластове на човешката личност, отколкото ние си представяме."

За музиката като божествен начин за общуване и част от нашия вътрешен свят – чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна