Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователен проект популяризира делото на акад. Анастас Иширков

| Интервю
Снимка: Pixabay

Нов съвместен образователен проект свързва академичната общност в България и представители на българската диаспора зад граница.

Учители и ученици от най-голямото българско училище в Кипър – "Никола Вапцаров" в Никозия, с експертната подкрепа на проф. д-р Димитър Симеонов от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", ще разкажат в дигитален формат "неразказаната история" на проф. Анастас Иширков.

Проектът, за който Съюзът на българите в Кипър спечели финансиране по националната програма "Неразказаните истории на българите" на Министерството на образованието и науката е озаглавен "Прозренията на акад. Анастас Иширков за българската национална идентичност и приносът му към световното културно развитие".

Първото му представяне бе една от централните прояви в рамките на проведените в Никозия в началото на март "Дни на България 2024" в Кипър. Там проф. Димитър Симеонов изнесе публична лекция пред преподаватели от български училища на острова и наши сънародници.

Изпълнението на проекта завършва в края на юни. Резултатът от него ще бъде електронна и аудио книга на български и на гръцки език, с която ще се популяризира научната и обществена дейност на известния български учен и общественик.

"Академик Иширков е основоположникът на академичната география в България. Това е човекът, един от строителите на модерна и съвременна България, който, за съжаление, по обективни и субективни причини през годините остава все по-непознат за съвременното поколение."

Енциклопедичен ум, Иширков е специализирал Славянска литература в Германия, където прави докторат по География. Родом е от Ловеч. Писал е пътеписи, стихове и разкази.

"Това е един българофил. Човек, който обича безкрайно българите, България. И на първо място ми се иска тук, в неделните училища и учениците, а и обществото, което живее в Кипър, да се чувства по-гордо с това какво сме ние, българите."

Според проф. Симеонов е редно да обясним, че имаме личности, които са успявали в онова време, преди 100 години, да комуникират с великите умове на Европа и че България и европейските ценности сме ги имали и преди и нищо ново не сме открили.

"Това е един от най-миролюбивите учени, може би защото е смесил историята и географията, човек, който никога не е бил "за" войната, а е живял през времето на Балканските войни, Първата световна война и е видял последствията на тези войни."

В неделните училища някак по естествен начин българският език и литература и историята са водещи предмети, но географията трябва да намери повече място, изрази позиция проф. Димитър Симеонов.

"Аз работя от години с неделните училища и смятам, че Иширков е точно човекът, с когото ние трябва отново да започнем вече чисто географски и да представим част от неговото наследство. Тойопределя българите по онова време, научно, с доказателствен материал, като хората, които имат най-голямата култура на Балканите, може би влизайки в това, че сме най-старата нация на Балканския полуостров."

Защо е избран Кипър за осъществяването на тази идея? Обясненията на проф. Симеонов са две.

"Първото е личното. Оттук, от Кипързапочна моят траен интерес от гледна точка на научно, а после на познавателно, дори приятелско отношение с българските неделни училища. Ако говорим за първия, както ние го наричаме "първоучителя", нашия "патриарх на географията", логично би било аз да започна от Кипър. Има и още нещо. В Кипър пропорционално, спрямо броя на населението, имаме една от най-високите български диаспори. Иширков не е идвал в Кипър."

Проф. Симеонов е ръководил образователния проект, в който съвместно екипи на Великотърновския университет и училище "Никола Вапцаров" в Никозия са създали платформата "Дигитална раница – Моята България" в помощ на българските училища зад граница. Може ли да се каже, че проектът за проф. Иширков е нейно продължение?

"Ако нямаше единия проект, може би нямаше да има и другия. Но най-важното, продължавам да твърдя това – "Дигитална раница – Моята България" и това, което ще направим с проекта за Иширков, са проекти, свързани с дигиталните умения на учениците. Т.е. те няма да бъдат само разказани вербално, а ще бъдат дигитализирани, което съвременното поколение, за да учи добре, за да осъзнава, трябва да съчетаем двете неща. Те не си противоречат и едното не е по-добро от другото, ние трябва да се адаптираме км тях."

Какво ще представлява електронната и аудио книга на български и гръцки език, с която трябва да завърши проектът за проф. Иширков?

"Ще бъде една книга - текст и визуализация, материали. Ще има от единственото село в България, населено място, което е кръстено на географ - Академик Анастас Иширково в Силистренска област. Ще започнем с краеведското и ще преминем през негови мисли, живот и дейност, но на ниво, което да бъде разбираемо от съответните ученици, за които сме я направили. Това ще бъде дигитално – т.е. в интернет среда, за да може да се разтваря, да се гледа, на телефони. Ще бъде преведено същото на гръцки език. Това, което е новаторство и с което затрудняваме малко нашата работа, но в крайна сметка го правим за добро и да сме иновативни и дигитални - ще направим същата тази книга на гръцки и на български аудиозапис, подкаст. Мислим иновативно.Българският език и гръцкият са едни от уникалните и древните езици в рамките на Европейския съюз."

От страна на българското училище в Никозия в проекта са включени преподаватели и ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас.

"Аз съм поканен от неделните училища. Идеята е съвместна, не е моя, аз съм тук в качеството си на ментор, на лектор, но те са тези, които движат проектите, те са тези, които дават идеите как да се направи", отбелязва българският преподавател.

Младежите имат за задача да открият информация, налична в електронна среда.

"На второ място, аз ще дам макета за електронната книга и тяхната задача ще бъде на базата на това, което съвместно работим на български език, те да го преведат на гръцки език, защото ученици има прекрасни, които владеят този език, след което съвместно ще направим в онлайн среда вкарването на гръцкия език в електронната книга, и изцяло третият елемент, ако мога така да ги структурирам – аудиокнигата, ще бъде изцяло с местно участие на училището."

С български неделни училища зад граница проф. Димитър Симеонов работи и по други проекти: в Гърция - за Иван Рилски.

"Там съм включен с географските маршрути на Иван Рилски, по-скоро не на неговото движение, а на мощите му, както са се движили, много интересно е. Това е най-големият светец. Там също ще има на гръцки език преведено, защото Иван Рилски е емблема на своето време. И имам още два проекта. В Бургус, в Испания, неделно училище, което е свързано също с Иширков, документален видеофилм ще направим, учениците ще го направят и ще участват.И един много различен проект, който пък е част от моята квалификация като географ през последните години - в Салерно, Италия, неделното училище, което е свързано със застаряването на районите в България и Италия, паралели между България и Италия, защото това е сериозен, сериозен проблем на тези две държави, и разбира се на целия Европейски съюз."

Демографският проектще бъде представен пред академичната и местната общност. Ще бъдат показани и няколко карти, свързани с демографското застаряване, изработени от преподавателя и негови докторанти.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна